Kurz bejelentette a megállapodást: jön a néppárti-zöld osztrák kormány

külföld
2020 január 02., 05:33
comments 11
Sebastian Kurz volt és leendő osztrák kancellár az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán 2019. november 21-én.
photo_camera Sebastian Kurz volt és leendő osztrák kancellár az Európai Néppárt zágrábi kongresszusán 2019. november 21-én. Fotó: DAMIR SENCAR/AFP

Megállapodott a kormányalakításról a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek - jelentette be szerda este Sebastian Kurz, az ÖVP listavezetője, volt kancellár.

„Sikerült eredményt elérnünk a koalíciós tárgyalásokon, megegyeztünk a tartalmi kérdésekben" - mondta Kurz. A szeptember 29-i parlamenti választásokon a két párt, az ÖVP és a Zöldek is jelentősen megerősödött.

Kurz szerint a tárgyalás nem volt egyszerű, mert a két párt programja tartalmilag nagyon eltérő, de mindkét párt programjából „sikerült a legjobb elemeket átemelni a kormányprogramba”, és ezzel szerinte mindkét alakulat tartja választási ígéreteit is. Példaként említette, hogy 

  • míg a Zöldek számára központi kérdés a klímaváltozás elleni küzdelem és az átláthatóság, 
  • a Néppárt adócsökkentést ígért, valamint következetes intézkedéseket az illegális migráció és a politikai iszlám elleni fellépésben. 

Ezek egyaránt benne lesznek a kormányprogramban - mondta.

„Sikerült áthidalni az ellentéteket, sikerült hidakat építeni” - mondta Werner Kogler, a Zöldek listavezetője. A politikus szerint Ausztriának egész Európában és nemzetközi viszonylatban is éllovasnak kell lennie a klímavédelemben, de hangsúlyos egyebek mellett az adórendszer átalakítása, a társadalmi egyenlőség és összetartás erősítése is. „Ausztria jövőjéről és az osztrák nép iránti felelősségről van szó” - fogalmazott.

A megállapodást szombaton még a Zöldek mintegy 300 küldöttből álló kongresszusának is jóvá kell hagynia. Ha létrejön a fekete-zöld kormánykoalíció, akkor Ausztria történetében először alakítanak szövetségi kormányt a konzervatívok a zöldekkel.

A kormányprogramból eddig annyi derült ki, hogy létrejön egy integrációs minisztérium, amelyet Sebastian Kurz egyik bizalmasa, Susanne Raab vezet majd. Ő eddig a külügyi tárca integrációs részlegének élén volt. A zöldek vezetése alá kerül viszont egy „szuperminisztérium”, amely a környezetvédelem, a közlekedés, az energia, az infrastruktúra, a technológia és az innováció területéért felel majd a kormányban. Ezt a Global 2000 környezetvédő szervezet egykori vezetője, a 43 éves Leonore Gewessler irányítja majd várhatóan.

Először kerülhet nő a konzervatív Klaudia Tanner személyében a katonailag semleges ország védelmi minisztériumának élére. A belügyi tárcát a szintén konzervatív Karl Nehammer vezetheti. A külügyminisztérium élén pedig várhatóan a helyén marad a külügyeket az ideiglenes kormányban irányító Alexander Schallenberg.

Ausztriában szeptember végén előrehozott választásokat tartottak, miután a hatalomba most visszatérő Sebastian Kurz vezette ÖVP koalíciója felbomlott a jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ). Az ÖVP-FPÖ koalíció a Strache-videó miatt került válságba.

Az előrehozott választásokon megerősödött és magabiztos győzelmet aratott az ÖVP 37,5 százalékos eredménnyel. A harmadik helyre befutó FPÖ támogatottsága csaknem 10 százalékkal esett vissza, míg a negyedik helyet megszerző zöldek több mint 10 százalékponttal növelték támogatottságukat, és a voksok 13,9 százalékát szerezték meg. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.