Megegyezett Kurz a zöldekkel az új osztrák kormányról

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Politico információi szerint megszületett a koalíciós megállapodás Sebastian Kurz Néppártja és a zöldek között. Több hónapos tárgyalások zárultak le ezzel Ausztriában.

Heinz-Christian Strache és a Szabadságpárt botránya miatt még szeptember 29-én tartottak előrehozott választásokat. Azt az addig a Szabadságpárttal koalícióban kormányzó Kurz Néppártja nyerte, de a 37 százalékos támogatottság miatt újra koalíciós partnert kellett találnia a többséghez. Az nyilvánvaló volt, hogy ez nem a Szabadságpárt lesz újra. Novemberben vált hivatalossá, hogy a klímatéma által uralt választásokon alaposan megerősödött (14 százalékot kapott) zöldek hajlandóak tárgyalásokat kezdeni a májusig a szélsőjobbal kormányzó Néppárttal. (A 183 tagú parlamentben 71 képviselői helyet szerzett a Néppárt, 26 mandátuma van a zöldeknek.)

Karácsonykor felfüggesztették a tárgyalásokat, azok most folytatódtak, és a legfontosabb kérdésekben megegyeztek, ahogy Kurz fogalmazott, a nagyobb akadályokat elhárították. A megállapodást még jóvá kell hanyni a zöldek január 4-ére összehívott kongresszusának is. 

A megállapodás szerint a zöldek kapják az infrastruktúráért felelős minisztériumot, benne a környezetvédelemmel és a zöld ügyekkel, valamint az igazságügyi, a szociális és egészségügyi és kulturális tárcát. A Néppárté lesz a belügy, a külügy, a gazdaság, a pénzügyek, a védelem, az oktatás és az agrártárca.  

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.