Megegyezett Kurz a zöldekkel az új osztrák kormányról

2019 december 29., vasárnap 11:54
43

A Politico információi szerint megszületett a koalíciós megállapodás Sebastian Kurz Néppártja és a zöldek között. Több hónapos tárgyalások zárultak le ezzel Ausztriában.

Heinz-Christian Strache és a Szabadságpárt botránya miatt még szeptember 29-én tartottak előrehozott választásokat. Azt az addig a Szabadságpárttal koalícióban kormányzó Kurz Néppártja nyerte, de a 37 százalékos támogatottság miatt újra koalíciós partnert kellett találnia a többséghez. Az nyilvánvaló volt, hogy ez nem a Szabadságpárt lesz újra. Novemberben vált hivatalossá, hogy a klímatéma által uralt választásokon alaposan megerősödött (14 százalékot kapott) zöldek hajlandóak tárgyalásokat kezdeni a májusig a szélsőjobbal kormányzó Néppárttal. (A 183 tagú parlamentben 71 képviselői helyet szerzett a Néppárt, 26 mandátuma van a zöldeknek.)

Karácsonykor felfüggesztették a tárgyalásokat, azok most folytatódtak, és a legfontosabb kérdésekben megegyeztek, ahogy Kurz fogalmazott, a nagyobb akadályokat elhárították. A megállapodást még jóvá kell hanyni a zöldek január 4-ére összehívott kongresszusának is.

A megállapodás szerint a zöldek kapják az infrastruktúráért felelős minisztériumot, benne a környezetvédelemmel és a zöld ügyekkel, valamint az igazságügyi, a szociális és egészségügyi és kulturális tárcát. A Néppárté lesz a belügy, a külügy, a gazdaság, a pénzügyek, a védelem, az oktatás és az agrártárca.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt