Elkészült a bölcsek jelentése a Fideszről

politika
2020 január 03., 06:40

Már az Európai Néppárt (EPP) elnökének asztalán van a „bölcsek” jelentése, írja a Népszava. A lap értesülései szerint az EPP február 3-4-ikén összeülő politikai gyűlése dönthet majd a tavaly márciusban felfüggesztett tagságú Fidesz jövőjéről.

A Népszava forrásai szerint Donald Tusk, az EPP nemrég megválasztott új elnöke egyeztetéseket kezdett a tagpártokkal, német sajtóértesülések szerint pedig hamarosan Orbán Viktorral is találkozót kezdeményezhet.

Hogy ennek milyen eredménye lehet, azt a Népszava forrásai nem tudták megjósolni. A lapnak nevük elhallgatását kérve nyilatkozó néppárti illetékesek azt nemigen tartották elképzelhetőnek, hogy a Fidesz megússza az elszámoltatást. Valószínűbbnek ítélték a felfüggesztés meghosszabbítását, vagy a döntés további halasztását. A párt kizárását ugyanakkor nem tartják túl valószínűnek. Annál már nagyobb szerintük az esély arra, hogy a Fidesz maga lép ki az EPP-ből.

Sok szakértő szerint amúgy az EPP szempontjából tán ez volna a legjobb megoldás, mert így nem kéne kirúgniuk a Fideszt, menne magától. Ezzel megelőzhető volna az EPP szakadása is, mert az Orbánnal szimpatizálók nem vonhatnák felelősségre a Fidesz kizárásáért a Néppárt vezetését.

Az EPP helyzetét némileg könnyíti, hogy immár biztosra vehető Nagy-Britannia kilépése. Ezzel ugyanis a brit képviselők is távoznak az Európai Parlamentből, márpedig a brit pártok egyike sem tagja az EPP-nek, vagyis a néppárti frakció relatíve erősödni fog ezáltal. Így már kisebb jelentősége volna annak, ha a Fidesz képviselőit kizárják a frakcióból. (Via Népszava)