Felhőgyártással próbálják megelőzni a katasztrofális esőzést Dzsakartában

Egy nap alatt zúdult annyi csapadék újév napján az indonéziai Dzsakartában, mint amennyi egész évben hullik sok magyar településen. Az özönvízszerű zuhatag hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okozott, így péntekre már 43-ra növekedett a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma.

Elárasztott utcák Dzsakartában, ahol egy nap alatt fél méternyi csapadék hullott.Fotó: Aditya Irawan/NurPhoto

Az indonéz hatóságok ezért pénteken mesterséges felhőképzéssel próbálkoznának, hogy ne a városra, hanem máshol szakadjon az eső.

Dzsakartában az esőtől függetlenül is folyamatos az árvízveszély, mert a város folyamatosan süllyed. A harminc milliós megalopolisz egy nagy, föld alatti víztartó rétegre épült, és ahogy ebből kipumpálják a talajvizet ivóvíznek, úgy süllyed a fölötte levő föld. Dzsakarta az elmúlt évszázadban már négy métert süllyedt, így több része már a tenger szintje alatt van, így nincs hova lefolynia a víznek. (Via Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér