A fideszes képviselő szerint "Gyöngyöspatán a roma családok közé dobott milliókkal, az elmúlt évek folyamatos, kiszámítható fejlődése és a nehezen kivívott nyugalom válhat semmivé"

politika
2020 január 04., 12:41

"Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerző akcióiból!" - közölte Facebook-oldalán a térség kormánypárti országgyűlési képviselője szombaton. Horváth László azt a három éve húzódó pert minősítette így, aminek végén a Kúria mondta ki: kártérítést kell fizetni az államnak amiért a falu Nekcsei Demeter Általános Iskolájában 2004 és 2017 között származásuk alapján különítettek el roma és nem roma gyerekeket. A jogerős ítélet szerint hatvan gyerek összesen 99 milliós kártérítést kap, amiért többségi társaiktól elkülönítve oktatták őket, alacsonyabb színvonalon. Az összegből 80 millió forintot Gyöngyöspata önkormányzatának kell állnia.  

"Ez a döntés lehet, hogy jogszerű, de igazságtalan, egyoldalú, túlzó és romboló. Igazságtalan, mert az egész települést bünteti. Romboló, mert a kártérítés kifizetése rövid időn belül Gyöngyöspata önkormányzatát – melynek éves bevétele mintegy 40 millió forint – a csőd szélére sodorja,"

írja a Horváth. A fideszes politikus szerint "ez az ítélet felelőtlen, mert a 100 millió forint nem békét és megnyugvást, hanem az elmúlt években kivívott társadalmi egyensúlyt fenyegető feszültséget hoz. A békétlenség Gyöngyöspatán újból elvetett szele országosan is vihart fog kavarni. " Végül kimondja:

"Gyöngyöspatán most, a roma családok közé dobott milliókkal, az elmúlt évek folyamatos, kiszámítható fejlődése és a nehezen kivívott nyugalom válhat semmivé."

A "település bajba sodort önkormányzatának megmentéséért" a kormányhoz fordul, zárja Horváth úgy, hogy 

egyetlen mondattal sem tért ki a Kúria által is elítélt szegregált oktatásra, ami az általa képviselt faluban évekig általános gyakorlat volt.

UPDATE 1745

A családokat képviselő ügyvéd a 444-nek azt mondta, nem az önkormányzatnak kell fizetnie, és nem is most kérik a pénzt.