Ha Gyöngyöspata vezetése emberszámba venné a település roma lakosságát, és szóba állna velük, akkor tőlük is tudhatnák, mi a helyzet

politika
2020 január 04., 15:42

Szombat délután Gyöngyöspatán tartott sajtótájékoztatót Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője,

"Gyöngyöspata nem kér a Soros-hálózat pénzszerző akcióiból!"

felütéssel.

Horváth arról beszélt, a település önkormányzatának egy jogerős másodfokú ítélet értelmében január 17-ig 80 millió forintot kellene fizetnie a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában éveken keresztül szegregáltan (tehát elkülönítve) oktatott roma diákoknak. Szerinte ez lenne az összesen 100 millió forintos kártérítés önkormányzatra eső része,

a kifizetése pedig a csőd szélére sodorná az évi 40 millió forintból gazdálkodó települést.A Heves megyei kisváros szerény költségvetését megcsapoló Soros-szervezetként megszólított Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) jogásza, Farkas Lilla azonban a 444-nek elmondta:

szó sincs róla, hogy az önkormányzatnak most, és ekkora összeget kellene kifizetnie.

"Ez egészen biztosan félreértés"

A CFCF három éve indított szegregációs perének ugyanis három alperese van:

  • a Hatvani Tankerületi Központ
    • a Nekcsei Demeter Általános Iskola
    • és mint korábbi fenntartó, a gyöngyöspatai önkormányzat

Az említett 80 milliót az utóbbi kettőtől, az iskolától és az önkormányzattól egyetemlegesen követelhetik a kártérítésre jogosultak. Ez alapján akár úgy is dönthetnek, hogy az iskola fizesse az egészet. Az iskola fenntartója a tankerület, ami a Klebelsberg Központ révén az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetéséből kapja a működési forrását.

"Amikor arról kérdeztük a roma családokat, kitől követelik a pénzüket, nekünk egyértelműen azt jelezték, hogy attól a szervtől, amelyiknek a legtöbb forrása van a kártérítés kifizetésére. Ez nem az önkormányzat"- magyarázta Farkas Lilla.

Az ügyvéd szerint az sem igaz, hogy most kellene fizetni: maguk az alperesek (tehát az EMMI, a tankerület és az önkormányzat) vitték ugyanis a másodfokon már jogerős ügyet a Kúria elé, ami várhatóan csak idén március és június között hoz majd ítéletet.

A másodfokú jogerős ítélet alapján kérhetne végrehajtást az érintett roma családokat képviselő CFCF, de Farkas Lilla közölte: ezt nem teszik. Az ugyanis beláthatatlan károkat okozna, ha a Kúria mégis felülírná a másodfokú döntést, az érintett családoktól pedig visszakérnék az esetenként milliós nagyságrendű kártérítésüket.

Farkas hozzátette: az érintett családokkal már közölték, hogy jövő karácsonynál hamarabb egyelőre nem számíthatnak a pénzükre. Hozzátette:

"Ha Gyöngyöspata vezetése emberszámba venné település roma lakosságát, és szóba állna velük, akkor tőlük is tudhatná, hogy mi a helyzet."Hogy a Nekcsei Demeter Általános iskolában hogyan különítették el rendszerszinten a cigány tanulókat a többségi diákoktól, arról - az egyik tárgyalási alakalommal elhangzott vallomások alapján - az Abcúg írt korábban.