A kínai városban terjedő rejtélyes betegséget nem a visszatérő SARS-vírus okozza

külföld
2020 január 05., 15:24

A rejtélyes légzőszervi megbetegedés, ami már több tucatnyi embert fertőzött meg egy Kína középső részén fekvő városban, nem a SARS koronavírus, jelentették be a helyi egészségügyi hatóságok. 

Vuhan
photo_camera Vuhan Fotó: Cheng Min/XINHUA

A SARS 2002-ben éppen Kínában tört ki, és végül több mint hétszáz embert ölt meg világszerte. Emiatt aztán most sokan a SARS visszatérésétől tartottak, amikor megjelentek az első hírek, hogy egyre több ember kerül kórházba egy rejtélyes megbetegedés következtében Hupej tartomány fővárosában, Vuhanban. 

Vasárnapig 59 emberről tudni, aki a kór miatt kórházba került. Őket elkülönítve kezelik, közülük hét embernek súlyos az állapota. Vuhan város egészségügyi hatóságának közleménye szerint az eddigi vizsgálatok kizárták a SARS visszatértét, ahogy a közel-keleti légúti koronavírust (MERS), az influenzát, a madárinfluenzát és az adenovírusokat is. 

A hatóságok korábbi tájékoztatása szerint a betegek leggyakoribb tünete a láz, a légszomj voltak, illetve kevés esetnél a tűdő is megfertőzödött. Egyelőre nincs egyértelműen arra utaló bizonyíték, hogy a fertőzés emberről emberre terjedt volna: a kezelésre szorultak közül sokan a Vuhan elővárosában lévő halpiacon dolgoztak. A piac működését felfüggesztették és most ott vizsgálat indult. 

Vasárnap a hongkongi egészségügyi kórház is azt közölte, hogy 15 embert kezeltek lázzal és légúti fertőzéssel, akik nemrég Vuhanban jártak. A városállamban a kórházakat és az orvosokat arra szólították fel, hogy minden lázas megbetegedést jelentsenek, ha olyasvalakinél tapasztalják, aki Vuhanban járt a megelőző 14 napban. 

Az Egészségügyi Világszervezet közleménye szerint közelről követik a fejleményeket és folyamatos kapcsolatban vannak a kínai hatóságokkal. Egyelőre sem utazási, sem kereskedelmi tilalmakat nem kellett életbe léptetniük. (AP)