Még mindig várja a kitöltőket a világ legnagyobb drogos felmérése

Több 444 videó?
Szeretném

Korábban már beszámoltunk róla, hogy ismét itt a Global Drug Survey 2020, a világ legnagyobb nemzetközi kábítószerügyi felmérése, és mivel lassan itt a kitöltési lehetőség vége, még egyszer felhívjuk rá a figyelmet.  

A magyar nyelvű, teljesen anonim felmérés az alkohol és a kábítószer-fogyasztás rengeteg aspektusára rákérdez, ezért annak, aki belevág, érdemes rászánnia legalább negyedórát - 20 percet. 

Ahogy korábban is írtuk, 

  • A felmérés egyrészt mindenféle legális és illegális drogfogyasztásra rákérdez, és az embernek néha ha nem árt, ha maga is végiggondolja, és szembesül vele, hogy mennyit iszik, mennyi gyógyszer szed, vagy narkózik.
  • Azért is érdemes kitölteni, mert kiderül belőle, hogy milyen új szerek jelentek meg a piacon, mert tényleg minden elképzelhető anyagra rákérdeznek a hawaii törperózsa magjától az szintetikus LSD analógokig.
  • És persze azért is érdemes kiölteni, mert ezzel segíted az ELTE kutatóinak munkáját, akik a magyar drogozási adatokat fogják elemezni. De nem csak nekik.

Korábban már írtunk arról, hogy többek között ennek a felmérésnek köszönhetően derült ki, hogy mekkora gondok vannak Magyarországon a fiatalok alkoholfogyasztásával, 2015-ben pedig, hogy a világ élvonalában lehet a magyar herbál- és kristályfogyasztás.

Az idei kutatásban például nagyobb hangsúlyt kap a partykultúrát övező ellenőrző és egészségügyi rendszerek szerepe. És ha külön engedélyezed, akkor az anonimizált válaszaid bekerülnek egy online, illetve mobilos alkalmazásba, mellyel bárki bármikor összevetheti saját fogyasztási szokásait a kérdőív több tízezer kitöltőéjévél, pontosabb képet kapva így a saját szerhasználatáról: 

A felmérést Adam Winstock pszichiáter alapította, itthon a ELTE Pszichológiai Intézetének professzora, Demetrovics Zsolt, valamint Kapitány-Fövény Máté, a SE Egészségtudományi Karának adjunktusa végzik a kutatást.

A kérdőív a GDS honlapján érhető el, ott további technikai információk is olvashatók minderről, az eredmények pedig majd a 444-en lesznek olvashatóak.