Oroszország is tart a klímaváltozástól, de azért kiaknáznák a felmerülő előnyöket is

Az orosz kormány honlapján tettek közzé egy dokumentumot, melyből kiderül, hogy az orosz gazdaság és a társadalom hogyan készül szembenézni a klímaváltozással: egyrészt az okozott károk csökkentésére, másrészt viszont a melegedésből fakadó előnyök kihasználására készülnek. 

Jegedmedve sétál Norliszk városábanFotó: IRINA YARINSKAYA/AFP

Az AFP beszámolója szerint a dokumentum úgy fogalmaz, hogy a klímaváltozásnak jelentős és egyre növekvő hatása van a gazdasági-társadalmi fejlődésre, az emberek életére, egészségére és az iparra is. Oroszország két és félszer gyorsabban melegszik, mint a Föld egészének átlaga, és ez a jelentés most elismeri, hogy ez valóban probléma. (Annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin már többször tagadta, hogy az emberi tevékenységek lenne az oka mindennek.)

A jelentésben több megelőző lépés is szerepel, például gátak építéséről, illetve szárazságtűrő növények ültetéséről, ezen kívül vannak ötletek arra is, hogy hogyan lehet felkészülni válsághelyzetekre. A dokumentum említi azt is, hogy a klímaváltozás egészségügyi veszélyeket hordoz magában, veszélyezteti a permafrosztot, növeli az esélyét a járványoknak és a természeti katasztrófáknak, ráadásul egyes fajok kiszorulhatnak emiatt természetes élőhelyükről. 

Vannak ugyanakkor lehetséges pozitív következményei is a változásoknak: például a hidegebb régiókban csökkenhet az energiahasználat, nagyobb területek válhatnak megművelhetővé és hajózási lehetőségek nyílnak meg a Jeges-tengeren. 

A harminc felsorolt teendő között szerepel, hogy az orosz kormánynak ki kell számolnia, mekkora eséllyel kerülhetnek az orosz termékek versenyhátrányba, ha nem felelnek meg az új környezetvédelmi elveknek, illetve elő kell készíteni egy iskolai anyagot is, mely segítségével a klímaváltozásról tanítják majd a gyerekeket. 

Mint az AFP beszámolója megjegyzi, Oroszorszg az egyik legsérülékenyebb ország, ha a klímaváltozásnak való kitettségről van szó, jelentős területek épültek permafrosztra, és a közelmúlt áradásai és erdőtüzei a bolygó legsúlyosabb klímakatasztrófái közé tartoznak. 

Moszkva elfogadta korábban a párizsi klímaegyezményt, és vállalta annak betartását, Putyin ugyanakkor többször tagadta, hogy a klímaváltozást valóban elsősorban az emberi tevékenységek idézték volna elő. Múlt hónapban például az univerzumban zajló bizonyos folyamatokat emlegetett okként. Az orosz elnök korábban többször kikelt már a szél- és napenergia ellen is.

A vasárnapi időjárásjelentések szerint hétfőn és kedden, amikor az országban az ortodox karácsonyt ünneplik majd, 16 Celsius-fokkal lesz melegebb a megszokottnál.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.