A demokraták jogszabályban korlátoznák Trump jogát az Irán elleni háború megindítására

külföld
2020 január 06., 11:26

Határozatban korlátozná Donald Trump jogát az Irán elleni katonai műveletek megindítására Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke. Pelosi vasárnap tájékoztatta levélben szándékáról a demokrata törvényhozókat.

Pelosi értelmezésében a határozat nem jelent új korlátozást, csak "megerősíti a törvényhozás régóta létező jogát". Javaslata alapján további kongresszusi hozzájárulás nélkül a kormányzatnak harminc napon belül fel kell függesztenie ellenséges lépéseit Iránnal szemben.

Mindeközben az amerikai hadsereg éppen több ezer fős erősítést tervez küldeni a Közel-Keletre a Kasszem Szulejmani meggyilkolása miatt kialakult helyzet kezelésére. Trump pedig vasárnap 52 iráni célpont, köztük kulturális jelentőségű helyszínek bombázásával fenyegetőzött.

Pelosi értelmezésében Szulejmani meggyilkolása "provokatív és aránytalan" lépés volt, ami "veszélybe sodorta katonáinkat, diplomatáinkat és másokat". Márpedig szerinte a törvényhozók első számú feladata az amerikai emberek biztonságának garantálása. Szerinte "a kormány anélkül cselekedett, hogy kikérte volna a Kongresszus véleményét", ez pedig aggályokat keltett benne. (Via CNN)