A következő film hőse egy naiv, megvezetett gyerek, aki náci propagandát terjeszt, a neve Mark Zuckerberg

MŰVÉSZET
2020 január 06., 10:18

Sacha Baron Cohen brit komikus a legszebb napjaira emlékeztetó formában abszolválta a Golden Globe díjátadón ráosztott nyúlfarknyi szerepet. Cohen a "legjobb vígjáték vagy musical" kategória díját adta át a Jojo Rabbit című film alkotóinak, amit az alábbi szöveggel vezetett fel, tökéletes faarccal olvasva fel azt a papírjából:

"A következő film hőse egy naiv, megvezetett gyerek, aki náci propagandát terjeszt és csak képzeletbeli barátai vannak. A neve Mark Zuckerberg."

Majd "javította magát":

"Bocsánat, ez egy régi felvezető szöveg a Közösségi hálóhoz."

(Utóbbival David Fincher 2010-ben készült, a Facebook alapítását elmesélő filmjére utalt. 

link Forrás

Cohen poénja amúgy duplacsavaros, mert a komikus-színész-rendező nem viccől nácizta a Facebook alapítóját. Tavaly novemberben a Rágalmazásellenes Liga gáláján például hosszú, komoly beszédet tartott arról, hogy a világban tapasztalható gyűlöletet néhány olyan internetes cég terjeszti, amik egyben a történelem legnagyobb propagandagépezetei. Cohen ezután részletesen elemezte, hogy a milliárdokat elérő közösségi oldalak mögötti algoritmusok tudatosan tolják az előtérbe azokat a tartalmakat, amik aktivizálják a felhasználókat. Vagyis olyan sztorikat, mesélte Cohen, amik az öszöneinkre hatnak azzal, hogy dühöt vagy félelmet gerjesztenek. A komikus azzal zárta azt a beszédét, hogy ideje alapjaitól átgondolni a közösségi médiát és azt, hogy az miként terjeszt gyűlöletet, összeesküvés-elméleteket és hazugságokat.

A Jojo Rabbit egyébként az egyik legígéretesebb idén bemutatandó film lesz. Taika Waititi vígjátéka a náci Németországban játszódik, főhőse egy magánakvaló kisfiú, akinek van egy képzeletbeli barátja, Adolf Hitler.

link Forrás