"Migráns hátterű" babákról szóló cikkel pörgeti a rasszista hisztériát a Magyar Hírlap

A Magyar Hírlapban hétvégén megjelent

Nem mutatnak túl fényes demográfiai jövőt az évtized első babái Nyugat-Európában

című írás

„migráns hátterű, afrikai származású”

kisbabákról szól, egészen pontosan arról, hogy a 2020-ban Portugáliában, Spanyolországban és Írországban is olyan csecsemő született először szilveszter után, akinek nem fehér a bőre. Portugáliában például az édesanya fehér, és csak az édesapa fekete bőrű, de a lap láthatóan így is fenyegetést érez a kisbaba megszületésében. Spanyolországban egy dominikai férfi és egy ecuadori nő kapcsolatából született pár napos gyerek zavarja a spanyolságügyi szaklap szerkesztőit, ahogy írják a

„[kisfiúban] valószínűleg csak a nyelv lesz az egyetlen spanyol dolog”

A Magyar Hírlap a lapszemléje szerint más európai városokban is

„migráns hátterű, afrikai származású volt 2020 első babája”

ebből pedig szerintük az következik, hogy

„hamarosan az európaiak lehetnek kisebbségben a saját földrészükön.”

Csak az arányok kedvéért: a 2018-as statisztikák szerint az EU-ban 512 millió ember él, ebből körülbelül 23 millióan olyanok, akik nem EU tagország állampolgárai, a teljes népesség 4 százaléka. Ebben a 23 millióban nem csak az elmúlt években érkezett külföldiek szerepelnek, hanem például az unióban élő oroszok (2 millió), ukránok (1 millió), bosnyákok (950 ezer), albánok (903 ezer) és kínaiak (826 ezer) is.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér