Trump most éppen Irakot fenyegeti szankciókkal

külföld
2020 január 06., 07:25

- A világ úgyse hagyja ennyiben. Itt van mondjuk Irán, egy-kettőre elintézik.
- Mi az, hogy Irán? Irakot akart mondani, nem?

Jiři Menzel: Pacsirták cérnaszálon

Donald Trump elhagyja a Marine 1-t, az elnöki különhelikoptert.
photo_camera Donald Trump elhagyja a Marine 1-t, az elnöki különhelikoptert. Fotó: Yasin Ozturk/Anadolu Agency

Nehéz dolgok ezek, még a legjobbakkal is megesik, hogy összekeverik Irakot Iránnal. Donald Trump például most éppen Irakot fenyegette meg szankciókkal az iráni-amerikai konfliktus legújabb fejleményeként, miután az iraki parlament nem kötelező érvényű határozatot hozott, melyben felszólította az ország kormányát, hogy vonja meg hozzájárulását a külföldi csapatok iraki állomásoztatásához. Mivel a határozat szövegét maga a kormányfő szövegezte, ez aligha lehetett az ellenére.

Erre válaszul közölte vasárnap éjjel Trump újságírókkal, hogy amennyiben az iraki kormány valóban távozásra kötelezné az amerikai csapatokat, akkor ő bizony szankciókkal sújtja majd az országot. "Van ott egy elképesztően drága légitámaszpontunk. Dollármilliárdokba került a megépítése. Amíg azt ki nem fizetik, nem megyünk sehova" - jelentette ki. A légitámaszpontot az amerikaiak amúgy nem Iraknak, hanem saját maguknak építették.

Trump szankciókkal fenyegetőzött, olyanokkal, "amilyeneket még sosem láttunk, és amik mellett az Irán elleni szankciók szelídnek tűnnek majd". Irak hivatalosan szövetségese az amerikaiaknak, jelenleg ötezer amerikai katona állomásozik az országban az ISIS ellen harcoló nemzetközi koalíció részeként.

Ez a koalíció amúgy a hétvégén felfüggesztette tevékenységét a térségben, tekintettel a veszélyekre, amit a csütörtök éjjel amerikai dróncsapásban megölt Kasszem Szulejmani halála miatti bosszútámadások jelentenek. Szulejmani gyakorlatilag Irán második számú vezetője volt, ő felügyelte az ország térségbeli terjeszkedését. (Via BBC)