46 millió dollárt fizet az IKEA, mert a fiókos szekrénye halálos balesetet okozott

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

2017 májusában meghalt egy kétéves amerikai kisfiú, Jozef Dudek, mert odahaza rádőlt az IKEA 32 kilós, MALM nevű fiókos szekrénye. Az ügyben most született bírósági ítélet, ez alapján az IKEA 46 millió dollárt kénytelen fizetni a fiú szüleinek, írja a BBC.

„Sosem gondoltuk, hogy egy kétéves gyerek képes lenne felborítani egy 76 centi magas szekrényt. Csak később tudtuk meg, hogy a tervezése miatt eleve instabil volt” - írták közleményükben a szülők, Joleen és Craig Dudek. 

Ezzel arra utaltak, hogy erről a modellről az utóbbi években kiderült: ha nem rögzítik őket a falhoz, könnyen rádőlhetnek a beléjük kapaszkodó gyerekekre. Az IKEA az utóbbi években több tízmillió szekrényt és polcot vont vissza, miután a fogyasztóvédelem veszélyesnek minősítette őket. 

Az amerikai fogyasztóvédelem demonstrálja a MALM szekrény veszélyeit egy 2016-os sajtótájékoztatónFotó: CARLOS HAMANN/AFP

„Azért mondjuk el a történetünket, mert szeretnénk, ha más családoknál nem történne meg ugyanez.” A szülők egymillió dollárt ajánlottak fel olyan szervezeteknek, amelyek azon dolgoznak, hogy megvédjék a gyerekeket a különböző, veszélyes termékektől. 

Az amerikai fogyasztóvédelmi ügynökség, a CPSC adatai szerint a kaliforniai kisfiú a nyolcadik jelentett áldozat volt, aki hasonló balesetben halt meg az utóbbi évtizedekben. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó