A Toyota a Fudzsi lábánál saját várost épít, hogy önvezető autókat, okosotthonokat és AI-kat tesztelhessen

2020 január 7., kedd 16:03

A „jövő városának” prototípusát készül megépíteni a Fudzsi-hegy lábánál a Toyota Motor japán járműgyártó, aminek a tervei szerint a hidrogén üzemanyagcellás technológiára épülő város laboratóriumként fog szolgálni az önvezető autók, az „okosotthonok”, a mesterséges intelligencia és egyéb technológiák számára.

A Toyota Motor Corp. bemutatta az autógyártó szövőipari múltjára utaló névvel ellátott Woven City (Szövött város) terveit a Las Vegas-i Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításon (CES).

James Kuffner, a Toyota Research Institute-Advanced Development cég vezérigazgatója szerint a projekt célja a biztonságosabb, tisztább és szórakoztatóbb városok megteremtése és olyan tanulságok levonása, amik a világ minden táján hasznosíthatók lesznek.

Kuffner szerint a „jövő városában” lesz rendőrség, tűzoltóság, betegellátás és iskolák, és otthona lehet többek között a Toyota jelenlegi vagy már nyugdíjba vonult alkalmazottjainak.

Akio Toyoda, a Toyota vezérigazgatója azt mondta: „Arra gondoltunk, hogy építünk egy várost, amiben valódi emberek laknak és biztonságosan tesztelhetjük a technológiáinkat.” Szerinte a városban három külön úttest lesz, egy külön az (elektromos) autóknak, egy a gyalogosoknak és lassan haladó eszközöknek, egy pedig csak a gyalogosoknak. Rengeteg kereszteződés lesz, hogy az önvezető gépek tanulhassanak.

A várost – aminek az energiaellátását napelemes tetőcserepek is biztosítják majd – egy 2020 végével megszűnő autógyár területén fogják felépíteni és az első években 2000 lakónak, köztük kutatóknak ad majd otthont. A cég nem közölt adatokat a 71 hektárra megálmodott város költségeiről. Az építési munkálatok a tervek szerint jövőre kezdődnek.

Bjarke Ingels dán építészt bízta meg a Toyota a város megtervezésével. Ingels cége jegyzi egyebek között a New York-i World Trade Center 2 felhőkarcolót és a Google londoni irodáit. (MTI, Forbes)