A Toyota a Fudzsi lábánál saját várost épít, hogy önvezető autókat, okosotthonokat és AI-kat tesztelhessen

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A „jövő városának” prototípusát készül megépíteni a Fudzsi-hegy lábánál a Toyota Motor japán járműgyártó, aminek a tervei szerint a hidrogén üzemanyagcellás technológiára épülő város laboratóriumként fog szolgálni az önvezető autók, az „okosotthonok”, a mesterséges intelligencia és egyéb technológiák számára.

A Toyota Motor Corp. bemutatta az autógyártó szövőipari múltjára utaló névvel ellátott Woven City (Szövött város) terveit a Las Vegas-i Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításon (CES).

James Kuffner, a Toyota Research Institute-Advanced Development cég vezérigazgatója szerint a projekt célja a biztonságosabb, tisztább és szórakoztatóbb városok megteremtése és olyan tanulságok levonása, amik a világ minden táján hasznosíthatók lesznek.

Kuffner szerint a „jövő városában” lesz rendőrség, tűzoltóság, betegellátás és iskolák, és otthona lehet többek között a Toyota jelenlegi vagy már nyugdíjba vonult alkalmazottjainak.

Akio Toyoda, a Toyota vezérigazgatója azt mondta: „Arra gondoltunk, hogy építünk egy várost, amiben valódi emberek laknak és biztonságosan tesztelhetjük a technológiáinkat.” Szerinte a városban három külön úttest lesz, egy külön az (elektromos) autóknak, egy a gyalogosoknak és lassan haladó eszközöknek, egy pedig csak a gyalogosoknak. Rengeteg kereszteződés lesz, hogy az önvezető gépek tanulhassanak.

A várost – aminek az energiaellátását napelemes tetőcserepek is biztosítják majd – egy 2020 végével megszűnő autógyár területén fogják felépíteni és az első években 2000 lakónak, köztük kutatóknak ad majd otthont. A cég nem közölt adatokat a 71 hektárra megálmodott város költségeiről. Az építési munkálatok a tervek szerint jövőre kezdődnek.

Bjarke Ingels dán építészt bízta meg a Toyota a város megtervezésével. Ingels cége jegyzi egyebek között a New York-i World Trade Center 2 felhőkarcolót és a Google londoni irodáit. (MTI, Forbes)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér