Azt mondod, 800 ezerért szerzel nekem egy önkormányzati lakást? Már fizetek is!

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy 45 éves férfi ellen, aki 2016-ban azt ígérte 42 éves ismerősének, hogy pénzért, az önkormányzatnál dolgozó állítólagos kapcsolata révén segít hozzájutni egy XIV. kerületi, önkormányzati tulajdonú lakáshoz. 

Az idősebb férfi először 400 ezer forintot kért, majd mivel nem kapta meg, 2017-ben megismételte az ajánlatát, ekkor már 800 ezer forintra tartott igényt. A fiatalabb férfi ezt oda is adta neki, illetve társa kérésére kitöltött egy igénylő nyilatkozatot. 

A férfi persze nem juttatta el a nyilatkozatot az önkormányzathoz, hiszen szó sem volt semmiféle lakásról, csakis a pénzt akarta megszerezni, legalábbis a vádirat szerint. Erre a pórul járt férfi feljelentést tett. 

Az ügyészség a pénzt kérő személyt befolyás üzérkedés vétségével, a pénzt adót pedig befolyás vásárlásának vétségével vádolja.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy akkor is bűncselekmény valósul meg, ha valaki nem létező befolyásra hivatkozva kér jogtalan előnyt vagy a kérés után nem tesz semmit a befolyás érvényesítése érdekében. Ilyenkor az előny adója is bűncselekményt követ el. De ha bármelyik elkövető bejelenti a bűncselekményt, büntetése korlátlanul enyhíthető. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér