Idén 16 év után először nem épül meg az egyetlen román jéghotel

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az enyhe téli időjárás miatt 16 év óta először nem épül meg Románia egyetlen, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó jéghotelje – közölték a létesítmény működtetői.

A jéghotelen elvégzett utolsó simítások 2006. január 31-én.Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Alexandru Unchesel vállalkozó az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a 2000 méter fölötti magasságon minden évben megépített szállodához nincs meg a szükséges nyersanyag, mivel a Fogarasi-havasokban található Balea-tó jege túlságosan vékony.

A hatalmas jégtömbökből készülő szállodát általában decemberben szokták megépíteni úgy, hogy nagy jégtömböket vágnak ki a Balea-tóból, de idén az időjárás túl enyhe volt, decemberben sem fagyott be eléggé a tó, így nem építhető fel a különleges létesítmény, ami minden évben sok turistát vonz, amerikaiakat és ázsiaiakat is.

Az elkészült jéghotel belülről 2006. január 31-én.Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Január első napjai meghozták ugyan a lehűlést, most mínusz 17 Celsius-fok van a Balea-tónál, a hóréteg vastagsága eléri a 166 cm-t, de a vállalkozó szerint ha csak most kezdenék el építeni a szállodát, már nem lenne jövedelmező. Az elmúlt 16 évben a szálloda rendszerint decemberben épült meg, és szinte húsvétig működött, a legnagyobb forgalma a téli ünnepek idején volt.

A turisták már tél előtt foglaltak szobákat, de most csak abban reménykedhetnek, hogy 2020 végén az időjárás téliesebb lesz és akkor kipróbálhatják a jégtemplomot és iglukat is magában foglaló létesítményt. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér