Idén 16 év után először nem épül meg az egyetlen román jéghotel

klímaváltozás
2020 január 07., 15:50

Az enyhe téli időjárás miatt 16 év óta először nem épül meg Románia egyetlen, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó jéghotelje – közölték a létesítmény működtetői.

A jéghotelen elvégzett utolsó simítások 2006. január 31-én.
photo_camera A jéghotelen elvégzett utolsó simítások 2006. január 31-én. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Alexandru Unchesel vállalkozó az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a 2000 méter fölötti magasságon minden évben megépített szállodához nincs meg a szükséges nyersanyag, mivel a Fogarasi-havasokban található Balea-tó jege túlságosan vékony.

A hatalmas jégtömbökből készülő szállodát általában decemberben szokták megépíteni úgy, hogy nagy jégtömböket vágnak ki a Balea-tóból, de idén az időjárás túl enyhe volt, decemberben sem fagyott be eléggé a tó, így nem építhető fel a különleges létesítmény, ami minden évben sok turistát vonz, amerikaiakat és ázsiaiakat is.

Az elkészült jéghotel belülről 2006. január 31-én.
photo_camera Az elkészült jéghotel belülről 2006. január 31-én. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Január első napjai meghozták ugyan a lehűlést, most mínusz 17 Celsius-fok van a Balea-tónál, a hóréteg vastagsága eléri a 166 cm-t, de a vállalkozó szerint ha csak most kezdenék el építeni a szállodát, már nem lenne jövedelmező. Az elmúlt 16 évben a szálloda rendszerint decemberben épült meg, és szinte húsvétig működött, a legnagyobb forgalma a téli ünnepek idején volt.

A turisták már tél előtt foglaltak szobákat, de most csak abban reménykedhetnek, hogy 2020 végén az időjárás téliesebb lesz és akkor kipróbálhatják a jégtemplomot és iglukat is magában foglaló létesítményt. (MTI)