Idén 16 év után először nem épül meg az egyetlen román jéghotel

Több 444 videó?
Szeretném

Az enyhe téli időjárás miatt 16 év óta először nem épül meg Románia egyetlen, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó jéghotelje – közölték a létesítmény működtetői.

A jéghotelen elvégzett utolsó simítások 2006. január 31-én.Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Alexandru Unchesel vállalkozó az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a 2000 méter fölötti magasságon minden évben megépített szállodához nincs meg a szükséges nyersanyag, mivel a Fogarasi-havasokban található Balea-tó jege túlságosan vékony.

A hatalmas jégtömbökből készülő szállodát általában decemberben szokták megépíteni úgy, hogy nagy jégtömböket vágnak ki a Balea-tóból, de idén az időjárás túl enyhe volt, decemberben sem fagyott be eléggé a tó, így nem építhető fel a különleges létesítmény, ami minden évben sok turistát vonz, amerikaiakat és ázsiaiakat is.

Az elkészült jéghotel belülről 2006. január 31-én.Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Január első napjai meghozták ugyan a lehűlést, most mínusz 17 Celsius-fok van a Balea-tónál, a hóréteg vastagsága eléri a 166 cm-t, de a vállalkozó szerint ha csak most kezdenék el építeni a szállodát, már nem lenne jövedelmező. Az elmúlt 16 évben a szálloda rendszerint decemberben épült meg, és szinte húsvétig működött, a legnagyobb forgalma a téli ünnepek idején volt.

A turisták már tél előtt foglaltak szobákat, de most csak abban reménykedhetnek, hogy 2020 végén az időjárás téliesebb lesz és akkor kipróbálhatják a jégtemplomot és iglukat is magában foglaló létesítményt. (MTI)