Karácsony Gergely: A budapestiek kérik vissza a pénzüket

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A főpolgármester a hulladékgazdálkodás finanszírozásáról és az állami kukaholdingról írt a Facebookon. A Karácsony Gergely szerint a birtokába került levélben „az állami kukaholding vezérigazgatója felülírja magát a miniszterelnököt”. Mint írja,

„tűrhetetlen, hogy ennek a cégnek a vezetője önhatalmúlag (?) kijelenti, hogy az Orbán Viktor által többször megerősített főváros-kormány megállapodás szerinte nem érvényes, ezért nem fizeti a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nek (FKF), vagyis Budapestnek, még pontosabban: a budapestieknek járó összeget”.

Karácsony szerint ez azt jelenti, hogy egy állami cég elvonja a budapestiek befizetésének nagy részét, amit „egy budapesti azért fizet, hogy tiszta legyen a környezete, a városa, azt az állami vállalat elkölti másra”, és „ezzel érdemben veszélyezteti az FKF működését, a hulladékszállítás biztonságát”.

Az FKF-et nem gyengíteni, hanem fejleszteni akarják, mert ez kell a tisztább Budapesthez, a szelektív hulladékgyűjtés terjesztéséhez, de még a klímavédelem egyes területeihez is. „Ezt a célunkat egy rossz és igazságtalan szabályozás és egy rosszul működő állami cég meg nem akadályozhatja” – írta.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Karácsony első lépésként a kormánytól kér választ arra, hogy Orbán adott szavát vagy a kukaholding vezérigazgatójának levelét tekintsék-e kiindulópontnak. Azt írta:

„A budapestiek kérik vissza a pénzüket. Meg fogunk ezért küzdeni.”

Karácsony december elején kezdeményezte az FKF vezérigazgatójának felmentését, miután a főváros megtudta, hogy a Nagy László Albert vezette cég az új közgyűlés alakuló ülése előtt 2 évre szóló, 1,5 milliárd forintos, pernyeszállításról szóló szerződést írt alá egy, a Mészáros-csoporthoz tartozó céggel.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó