Karácsony Gergely: A budapestiek kérik vissza a pénzüket

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

A főpolgármester a hulladékgazdálkodás finanszírozásáról és az állami kukaholdingról írt a Facebookon. A Karácsony Gergely szerint a birtokába került levélben „az állami kukaholding vezérigazgatója felülírja magát a miniszterelnököt”. Mint írja,

„tűrhetetlen, hogy ennek a cégnek a vezetője önhatalmúlag (?) kijelenti, hogy az Orbán Viktor által többször megerősített főváros-kormány megállapodás szerinte nem érvényes, ezért nem fizeti a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nek (FKF), vagyis Budapestnek, még pontosabban: a budapestieknek járó összeget”.

Karácsony szerint ez azt jelenti, hogy egy állami cég elvonja a budapestiek befizetésének nagy részét, amit „egy budapesti azért fizet, hogy tiszta legyen a környezete, a városa, azt az állami vállalat elkölti másra”, és „ezzel érdemben veszélyezteti az FKF működését, a hulladékszállítás biztonságát”.

Az FKF-et nem gyengíteni, hanem fejleszteni akarják, mert ez kell a tisztább Budapesthez, a szelektív hulladékgyűjtés terjesztéséhez, de még a klímavédelem egyes területeihez is. „Ezt a célunkat egy rossz és igazságtalan szabályozás és egy rosszul működő állami cég meg nem akadályozhatja” – írta.

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én.Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Karácsony első lépésként a kormánytól kér választ arra, hogy Orbán adott szavát vagy a kukaholding vezérigazgatójának levelét tekintsék-e kiindulópontnak. Azt írta:

„A budapestiek kérik vissza a pénzüket. Meg fogunk ezért küzdeni.”

Karácsony december elején kezdeményezte az FKF vezérigazgatójának felmentését, miután a főváros megtudta, hogy a Nagy László Albert vezette cég az új közgyűlés alakuló ülése előtt 2 évre szóló, 1,5 milliárd forintos, pernyeszállításról szóló szerződést írt alá egy, a Mészáros-csoporthoz tartozó céggel.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó