Törli a Facebook a mesterséges intelligenciával manipulált deepfake videókat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az amerikai elnökválasztás közeledtével a Facebook úgy döntött, törölni fogja a mesterséges intelligenciával manipulált „deepfake” videókat, írja a Guardian. Ezek alaposan képesek félrevezetni a nézőket azzal, hogy soha el nem hangzott mondatokat adnak a videókon szereplő emberek szájába. 

A tiltás viszont nem vonatkozik a hagyományos szerkesztéssel, kézzel manipulált kamuvideókra, pedig a lap szerint ezek sokkal gyakoribbak. A brit elnökválasztási kampányban például előkerült egy hamisított videó, amin úgy tűnt, mintha egy munkáspárti képviselő nem tudott volna válaszolni egy Brexittel kapcsolatos kérdésre. 

Ugyanígy megjelenhetett a Facebookon az a manipulált videó is, amin úgy ábrázolták Nancy Pelosi demokrata házelnököt, mintha részegen vagy betegen beszélt volna nyilvánosság előtt. Hiába volt megtévesztő, semmiféle mesterséges intelligenciát nem használtak, egyszerűen lelassították a felvételt, és alakítottak egy kicsit a hangon. 

A Facebook azt ígéri, hogy azoknak a videóknak, képeknek is korlátozzák majd az elérését, amelyek nem felelnek meg ugyan az automatikus tiltás követelményének, de a moderátoraik hamisnak találták. Az ilyen esetekben azok, akik belefutnak ebbe a tartalomba, estleg meg is osztják, figyelmeztetést kapnak róla, hogy nem valós. 

A Facebook szerint ez jobb, mintha rögtön levennének minden manipuláltnak tűnő videót, hiszen attól még felbukkanhatnának máshol az interneten vagy a közösségi médiában, így viszont „fontos információkkal és kontextussal” látják el az embereket. 

Korábban sokan bírálták a Facebookot azért is, mert nem távolítja el a politikusok által fizetett hirdetésben terjesztett nyilvánvaló hazugságokat

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó