Az iráni Forradalmi Gárda megtámadott két amerikai támaszpontot Irakban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Irán szerda hajnalban egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra: az Ain al-Aszad bázisra és az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is.  A támadásra  néhány órával az amerikai dróncsapásban megölt iráni parancsnok, Kasszem Szulejmani temetése után került sor. 

A Mehr iráni hírügynökség közölte, hogy az  Ain al-Aszad támaszpontra az iráni Forradalmi Gárda mért csapást, ami később annyit közölt, hogy  „teljesen lerombolták” az amerikai erők által használt iraki Ain al-Aszad légitámaszpontot. Egyelőre nincs információ az ellencsapás okozta esetleges áldozatokról és károkról.

A Fehér Ház szóvivője, Stephanie Grisham annyit közölt, hogy  Donald Trump amerikai elnök szorosan figyelemmel követi az iráni légicsapás fejleményeit.

 Az iráni Forradalmi Gárda az ellencsapás kapcsán az állami IRNA hírügynökségben kiadott nyilatkozatában azt írta: „Figyelmeztetjük Amerika minden szövetségesét, aki rendelkezésére bocsátotta saját területén lévő bázisait, hogy Irán célpontnak fog tekinteni bármilyen területet, ahonnan támadó cselekményt indítanak ellene.” A nyilatkozatban Izraelt is megfenyegették.

Amerikai egységek az Ain al-Aszad támaszponton 2004-benFotó: MARWAN NAAMANI/AFP

Az Irak nyugati, Anbár tartományában található Ain al-Aszad légitámaszpontot az amerikai erők először a Szaddám Huszein iraki diktátor megdöntésére indított 2003-as invázió idején használták, de később a Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott iraki és szíriai hadműveleteikhez is igénybe vették. Ez volt az amerikaiak legnagyobb támaszpontja az országban, mozik, gyorséttermek, uszodák is működtek benne, még egy belső buszjárata is volt. 

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette szerdán, hogy országa az éjjel arányos intézkedésekkel torolta meg Kászim Szulejmáni iráni tábornok bagdadi meggyilkolását, amikor támadást intézett két, az Egyesült Államok által használt iraki támaszpont ellen.  Zaríf egyúttal befejezettnek nyilvánította az ellencsapást. „Irán az ENSZ Alapokmányának megfelelő, arányos önvédelmi intézkedéseket hajtott végre és fejezett be, megtámadva egy támaszpontot, ahonnan gyáva támadást intéztek állampolgáraink és magas rangú tisztjeink ellen. Nem akarunk eszkalációt vagy háborút, de megvédjük magunkat minden agresszióval szemben” - írta Twitteren az iráni külügyminiszter. (BBC/Guardian/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér