12 millió forintot tett zsebre a távozó államtitkár

2020 január 9., csütörtök 7:18

A kormányzati portálon nyilvánosságra hozott adatok szerint Takács Szabolcs Ferenc 12,2 millió forintot vihetett haza, amikor távozott miniszteri biztosi posztjáról, írja a Blikk. Ez a 7 777 800 forintos végkielégítésből és a 4 464 800 forintos szabadságmegváltásból tevődött össze. 

Takács egy ideig a Miniszterelnökség, majd az Igazságügyi Minisztérium uniós államtitkára volt, míg 2018 novemberében ki nem nevezték a 2020-as dubaji világkiállítás magyar megjelenéséért felelős miniszteri biztossá. Tavaly nyári menesztésekor aztán újabb, brexitügyi miniszteri biztosi posztot kapott.  

Takács Szabolcs Ferenc Fotó: Botos Tamás

A majdnem 4,5 millió forintos szabadságmegváltása azért is érdekes, mert amikor ősszel több leváltott, fideszes polgármester milliókat tett zsebre a távozásakor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, az államigazgatásban ez nem fordulhatna elő. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) most azt válaszolta a Blikknek, hogy Takácsnak még a szabadságmegváltás 2019 elejei megszüntetése előtti időszakban felhalmozott szabadságait fizették ki. A Transparency International szerint viszont sántít ez az érv, mert „a kormány által hivatkozott jogszabályi rendelkezés már 2010 óta tiltja, hogy a miniszter és az államtitkár a tárgyévet követő év március 31-ig ki nem vett szabadságát pénzben megváltsák”. A szervezet ezért fontolgatja, hogy jogi lépéseket tesz az ügy tisztázása érdekében. 

Az Igazságügyi Minisztérium nem árulta el, pontosan hány napot fizettek ki Takácsnak, de a Blikk szerint nagyjából 80-ról lehet szó. 

Takáccsal korábban, amikor még EU-s ügyekért felelős államtitkár volt, interjút is készítettünk.