12 millió forintot tett zsebre a távozó államtitkár

A kormányzati portálon nyilvánosságra hozott adatok szerint Takács Szabolcs Ferenc 12,2 millió forintot vihetett haza, amikor távozott miniszteri biztosi posztjáról, írja a Blikk. Ez a 7 777 800 forintos végkielégítésből és a 4 464 800 forintos szabadságmegváltásból tevődött össze. 

Takács egy ideig a Miniszterelnökség, majd az Igazságügyi Minisztérium uniós államtitkára volt, míg 2018 novemberében ki nem nevezték a 2020-as dubaji világkiállítás magyar megjelenéséért felelős miniszteri biztossá. Tavaly nyári menesztésekor aztán újabb, brexitügyi miniszteri biztosi posztot kapott.  

Takács Szabolcs FerencFotó: Botos Tamás

A majdnem 4,5 millió forintos szabadságmegváltása azért is érdekes, mert amikor ősszel több leváltott, fideszes polgármester milliókat tett zsebre a távozásakor, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta, az államigazgatásban ez nem fordulhatna elő. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) most azt válaszolta a Blikknek, hogy Takácsnak még a szabadságmegváltás 2019 elejei megszüntetése előtti időszakban felhalmozott szabadságait fizették ki. A Transparency International szerint viszont sántít ez az érv, mert „a kormány által hivatkozott jogszabályi rendelkezés már 2010 óta tiltja, hogy a miniszter és az államtitkár a tárgyévet követő év március 31-ig ki nem vett szabadságát pénzben megváltsák”. A szervezet ezért fontolgatja, hogy jogi lépéseket tesz az ügy tisztázása érdekében. 

Az Igazságügyi Minisztérium nem árulta el, pontosan hány napot fizettek ki Takácsnak, de a Blikk szerint nagyjából 80-ról lehet szó. 

Takáccsal korábban, amikor még EU-s ügyekért felelős államtitkár volt, interjút is készítettünk. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó