Mácsai: Volt egy alku Tarlós és a kormány között, hogy amíg ő a főpolgármester, békén hagyják a kőszínházakat

KULTÚRA
2020 január 09., 12:09

Interjút adott a Magyar Narancsnak Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója. A Gothár-ügyről és a kirobbanása óta a "zaklatószínházaknak" bélyegzett kőszínházakat érő támadásokról is kérdezték.

Az interjú legérdekesebb része, amikor a színházigazgató arról beszél, hogy a Gothár-ügy előtt, és Karácsony Gergely főpolgármesterré választása előtt milyen volt a kapcsolat a színházigazgatók, a városvezetés és a kormány között.

"A Tarlós-féle Fővárosi Önkormányzattal egyébként minden kőszínháznak, világnézettől és esztétikától függetlenül korrekt, támogató kapcsolata volt. Deklarált deal volt a kormány és közte, hogy míg ő a főpolgármester, békén hagyják a kőszínházakat"- mondta Mácsai, majd hozzátette: emlékei szerint Tarlós

"egyszer állított a szőnyeg szélére igazgatót: Máté Gábort A bajnok miatt,"de akkor sem váltott le senkit, csak megvonással sújtotta a Katonát, de miután lejárt a büntetés, "ment minden a régiben".

"A Karácsony Gergely vezette fővárosnak és az ellenzéki vezetésű városoknak már nem jár ez."- mondta.

Szerinte a kultúrkormányzat most a közönséget bünteti a színház-támogatások megvonásával, és az "aki minket nem szeret, annak nem adunk" politikával, amit "indulati logikából" folytat.

photo_camera Mácsai Pál is beszédet mondott a "Szabad ország, szabad város, szabad mûvészet címmel", a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráción a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A kultúrtörvény színházak függetlenségét veszélyeztető módosítása ellen szervezett megmozdulásokkal kapcsolatban azt mondta: nem neheztel senkire, aki nem volt ott a Madách térre szervezett december 9-i tüntetésen, pedig korábban úgy kommentálta, nemcsak az látszik, hogy ki van ott a tüntetésen, hanem az is, hogy ki nincs. Most azt mondta, inkább csak "fájdalommal tapasztalja", hogy "nincs színházszakmai szolidaritás", hogy a kollégák "magányosak", és nem sikerült "közös alapot" megfogalmazniuk és képviselniük a színházi szakmán belül.

Az interjúban elhangzottak előzménye, hogy a Gothár Péter, a Katona József színház rendezőjének zaklatási ügyét meglovagolva a kormány tagjai és médiája elsöprő erejű lejáratókampányba kezdett a magyar színházi képzés legfontosabb intézménye ellen, annak ellenére, hogy semmilyen visszaélésről nem érkezett hír, és azonnal vizsgálatot kezdtek, és ripsz-ropsz ki is rúgták Gothárt.