10 új madárfajtát fedeztek fel Indonéziában

Tbg
ÁLLAT
2020 január 10., 09:23

Bár az elmúlt években inkább arról szóltak a hírek, melyik évben hány ismert faj tűnt el a Földről, néha kivételek is vannak: Indonézia háborítatlan őserdeiben egy 2013 óta kutató kutatócsoport 5 új madárfajt és ezekhez tartozó 5 új alfajt fedezett fel.

A madarakra olyan területeken bukkantak, ahová eddig a nyugati kutatók nem nagyon merészkedtek, az indonéz szigetvilág elzártabb szigetein fellelhető őserdők belsejében.

A Taliabu, Peleng és Togian nevű szigetek földrajzi elhelyezkedése azért is különleges, mert mély vízű tenger veszi őket körbe, ezért a szomszédos területekkel való kapcsolata minimális, az itt élő állatfajok nagy része endemikus, azaz csak itt található. Az esőerdőkben élő madarak sem tudnak átszelni ekkora területeket, hiszen ők főként az árnyas erdőkben képesek sokáig repkedni, nem a tűző napon.

A szingapúri egyetem kutatója, Frank Rheindt egy indonéz kutatócsoporttal, a dzsakartai egyetem Dewi Prawiradilaga csoportjával indult el, hogy nyomára bukkanjanak azoknak az énekesmadár fajoknak, amikről csak ígéretes említések szóltak egy 1990-es kutatóút beszámolójában.

A kutatók most alapos vizsgálatnak vetették alá az énekesmadarakat azok megjelenése, DNS-állománya és éneke alapján, és öt új fajt illetve alfajt találtak, ezekből néhány latin neve és tulajdonsága:

  • Myzomela wahe (a hím vörös színű, mézevő)
  • Cyornis omissus omississimus (esőerdei légykapó, sárga hasú, kék kalapocskával a fején)
  • Locustella portenta (éneke a tücsök ciripeléséhez hasonló, sötét tollazatú madár)

Képek a madarakról. (Sciencenews.org)