Alkotmányellenes a kasmíri internetzárlat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az indiai legfelsőbb bíróság pénteken alkotmányellenesnek minősítette a tavaly augusztusban elrendelt kasmíri internetzárlatot.

Az indiai kormány akkor fosztotta meg a muszlim többségű Kasmír államot különleges alkotmányos státusától, amelynek így az a joga is megszűnt, hogy önálló törvényeket hozzon.

Az október végén hatályba lépett rendelkezés értelmében India egyetlen muszlim többségű, korábban saját alkotmánnyal rendelkező államát két, központilag irányított területre oszlották fel. A döntés ellen erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, amelyekre válaszul az újdelhi vezetés szigorú korlátozásokat, így kijárási tilalmat és internetzárlatot vezetett be. Emellett politikai vezetők és aktivisták százait vette őrizetbe. 

A bíróság szerint a zárlat megsértette a sajtószabadságot és az indiai telekommunikációs törvényeket is. Az internethez való hozzáférés szabadsága alapjog, mondta N. V. Ramana bíró. (MTI, DW)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó