Alkotmányellenes a kasmíri internetzárlat

Az indiai legfelsőbb bíróság pénteken alkotmányellenesnek minősítette a tavaly augusztusban elrendelt kasmíri internetzárlatot.

Az indiai kormány akkor fosztotta meg a muszlim többségű Kasmír államot különleges alkotmányos státusától, amelynek így az a joga is megszűnt, hogy önálló törvényeket hozzon.

Az október végén hatályba lépett rendelkezés értelmében India egyetlen muszlim többségű, korábban saját alkotmánnyal rendelkező államát két, központilag irányított területre oszlották fel. A döntés ellen erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, amelyekre válaszul az újdelhi vezetés szigorú korlátozásokat, így kijárási tilalmat és internetzárlatot vezetett be. Emellett politikai vezetők és aktivisták százait vette őrizetbe. 

A bíróság szerint a zárlat megsértette a sajtószabadságot és az indiai telekommunikációs törvényeket is. Az internethez való hozzáférés szabadsága alapjog, mondta N. V. Ramana bíró. (MTI, DW)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó