Alkotmányellenes a kasmíri internetzárlat

Az indiai legfelsőbb bíróság pénteken alkotmányellenesnek minősítette a tavaly augusztusban elrendelt kasmíri internetzárlatot.

Az indiai kormány akkor fosztotta meg a muszlim többségű Kasmír államot különleges alkotmányos státusától, amelynek így az a joga is megszűnt, hogy önálló törvényeket hozzon.

Az október végén hatályba lépett rendelkezés értelmében India egyetlen muszlim többségű, korábban saját alkotmánnyal rendelkező államát két, központilag irányított területre oszlották fel. A döntés ellen erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek, amelyekre válaszul az újdelhi vezetés szigorú korlátozásokat, így kijárási tilalmat és internetzárlatot vezetett be. Emellett politikai vezetők és aktivisták százait vette őrizetbe. 

A bíróság szerint a zárlat megsértette a sajtószabadságot és az indiai telekommunikációs törvényeket is. Az internethez való hozzáférés szabadsága alapjog, mondta N. V. Ramana bíró. (MTI, DW)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó