Kétszázmilliárddal megszaladt az állami költségvetés tervezett hiánya

A tavalyi évben több mint kétszázmilliárddal lett több a államháztartás hiánya, ugyanis a tervezett 998,4 milliárd helyett 1219 milliárd forinttal szaladt túl a költségvetés - írja a Népszava a Pénzügyminisztérium közleménye alapján.

A Pénzügyminisztérium nem kommentálta, hogy miért lett 1,8 százalékkal magasabb a hiány, de az előzetes feltételezések szerint ebben szerepe lehet az év végi jelentős költekezéseknek.

Még úgy is sikerült túlfutni a tervezett összeget, hogy közben az adókból befolyó pénz magasabb volt, ming 2018-ban. Általános forgalmi adóból 603,7 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból 247,2 milliárd forinttal, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 466 milliárd forinttal, jövedéki adóból pedig 64,5 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába. 

Az uniós támogatásoknak is szerepe lehet a túlfutásban, ugyanis Brüsszel tavaly csak  1468,6 milliárd forintot utalt a magyar államnak, de 88 milliárddal többet, 1556,8 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki a kormány.   

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.