Rétvári Bence betiltaná, a riói bíróság viszont mégsem törli a meleg Krisztusról szóló filmet a Netflixről

FILM
2020 január 10., 11:03

Végre eldőlni látszik a hiszti a Krisztus első megkísértése című brazil film körül, ami homoszexuálisnak állítja be Jézust. Világszerte keresztények százezrei, egyházak, politikusok borultak ki a vígjátékon, ami felkerült a Netflixre. Még Rétvári Bence, a KDNP alelnöke is feltétlen szükségét érezte, hogy hozzászóljon a vitához és felszólította az Netflixet, hogy vegye le az vallásgyalázó filmet a kínálatból.

A Rio de Janeiró-i bíróság csütörtökön döntött úgy, hogy a Netflixnek törölnie kell a filmet. Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnök bírálói szerint a riói bíró döntése nem volt független attól, hogy az államfő tavalyi hivatalba lépésével "kultúrharcot indított" az országban, megvonva a támogatásokat a "keresztény értékeket" kikezdő művészeti projektektől.

A cég ezután fordult panasszal brazil legfelsőbb bíróság felé, akik úgy döntöttek, hogy mégsem kell törölnie a filmet a Netflixnek, hiába indított petíciót egy riói katolikus szervezet. A petíció indítója és a szervezet vezetője, Benedicto Abicair szerint a film "katolikusok millióinak a becsületét" sértette meg és kárt okoz a társadalomban.

A legfelsőbb bíróság a szólás szabadságra hivatkozva határozott úgy, hogy maradhat a film, mert szerintük ,, a szatíra nem tud ártani a brazilok keresztény hitének, nincs olyan mágikus ereje, hogy tönkretegye a több mint kétezer éves keresztény hit értékeit".(Via MTI)