Elhunyt az ománi szultán

Kábúsz szultán díszegyenruhában, 2010. november 29-én.Fotó: MOHAMMED MAHJOUB/AFP

79 éves korában elhunyt Kábúsz bin Szaid asz-Szaid, Omán szultánja. Kábúsz szultán ötven évig uralkodott, 1970-ben puccsal szerezte meg a hatalmat apjától, aki addig nemzetközi elszigeteltségben tartotta Maszkat és Omán néven futó országot. Az Oxfordban tanult Kábúsz modernizálni akarta az akkor még szinte feudális országot, ahol általános volt a rabszolgaság, az ország olajkincsét pedig a szultán magánvagyonának tekintették.

Kábúsz vértelen puccsát az egykori gyarmattartó Nagy-Britannia is segítette. Hatalomra kerülése óta a szultán volt.

Az elhunyt uralkodónak nincs gyermeke, és nyilvánosan nem jelölt meg utódot a trónra. Egy 1996-os törvény kimondja azonban, hogy a szultán halála után három napon belül az uralkodócsaládnak ki kell jelölnie az új szultánt. Ha a családtagok nem tudnak megállapodni, akkor egy tanács, amelynek tagjai a hadsereg, a biztonsági erők, a legfelsőbb bíróság vezetése, valamint a konzultatív gyűlés (parlament) két kamarájának elnöke, kinevezi a trónra azt a személyt, akinek a nevét a néhai szultán meghagyta egy lezárt borítékban, de most még titkos. A trónra Kábúsz bin Szaid asz-Szaid három unokatestvére a legesélyesebb.

Az AFP hírügynökség értesülése szerint a szultán vastagbélrákban szenvedett, de ezt hivatalosan nem erősítették meg. December elején egy hétig egy belgiumi kórházban ápolták. (Via MTI)