Megmentette faját a kihalástól, visszakapja szabadságát Diego, a kanos óriásteknős

ÉLET
2020 január 11., 13:02

Szabadon eresztik Diegót, a legendásan kanos galápagosi óriásteknőst. Diego egyike volt annak a 14 hímnek, amiket annak idején beválasztottak a tenyészprogramba, melynek célja a faj megmentése volt.

Diego pancsol
photo_camera Diego pancsol Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

A múlt század hatvanas éveiben indult program eredményeként mostanra több mint kétezer teknős született. A BBC beszámolója alapján a legendásan kanos Diego egyes becslések szerint akár nyolcszáz körüli utódot, a programban tenyésztett állomány negyven százalékát nemzhette.

Dieto táplálkozik
photo_camera Dieto táplálkozik Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

A program lezárultával a száz éves, vagyis már óriásteknős-mércével mérve is aggastyánt* újra szabadon engedik a vadonban, márciusban térhet haza szülőhelyére, Española szigetére. Ott 1800 társa várja, akiknek akár negyven százaléka is az ő gyermeke lehet. "Boldogok vagyunk, hogy visszaengedhetjük természetes közegébe" - nyilatkozta Jorge Carrion, a galápagosi nemzeti park igazgatója.

A nemzeti park szerint Diegót nyolcvan éve vihette magával egy kutatóexpedíció a szigetről. Ötven éve, amikor már csak 12 hím élt Española szigetén Diego fajából, a Chelonoidis hoodensisből, a San Deigó-i állatkertből vitték vissza a szigetekre.

Diego elszántan caplat
photo_camera Diego elszántan caplat Fotó: Michael DeFreitas/robertharding

Diego most karanténban várja diadalmas hazatérését Españolára, a szigetcsoport legősibbnek tartott részére, írja a BBC.

*Fogságban az óriásteknősök akár 170 évig is elélnek, a vadon élő példányok várható élettartamát a tudományos közmegegyezés alapján 100+ év.