Zelenszkij azt követeli Irántól, hogy teljes mértékben vállaljon felelősséget

külföld
2020 január 11., 08:22

"Irán ismerje el teljes mértékű felelősségét a Teherán közelében szerda hajnalban lelőtt utasszállító katasztrófájában" - követelte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azután, hogy Irán szombat hajnalban beismerte, valóban az iráni légvédelem lőtte le a repülőt.

Egy kislány cipője a 2020. január 8-án Teherán felett lelőtt ukrán utasszállító roncsai között.
photo_camera Egy kislány cipője a 2020. január 8-án Teherán felett lelőtt ukrán utasszállító roncsai között. Fotó: BORNA GHASSEMI/AFP

Irán ezt napokig tartó tagadás után végül még a nemzetközi vizsgálóbizottság munkájának befejezése előtt beismerte, a történteket emberi mulasztásra fogva. Irán külügyminisztere, Dzsavad Zarif emellett az Egyesült Államok felelősségét is felemlegette, mondván a gépet lelövő katonák "az amerikai kalandvágy okozta krízis közepette" hibáztak.

Zelenszkij a Telegram-oldalán azt követelte, hogy Irán adjon ki nyilatkozatot arról, hogy kész, teljes, nyílt vizsgálat lefolytatására, a vétkesek felelősségre vonására, a holttestek kiadására, a kártérítés megfizetésére, valamint arra, hogy diplomáciai csatornákon hivatalosan is bocsánatot kérjen.

Ugyanígy teljes körű vizsgálatot követelt a beismerés után Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is. A lelőtt gépen 167-en utaztak, közülük 63-an kanadai állampolgárok voltak. Az utasok csaknem fele, 82 ember iráni volt, a gépen rajtuk kívül tíz svéd, négy afgán, három-három német és brit, illetve két ukrán utas és kilenc fős ukrán személyzet tartózkodott. (Via MTI)