Grafikonon mutatta meg a blogger, mit jelent az, amikor Palkovics miniszter “lényeges javulásról” beszél

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Magyar Nemzet tudósítása szerint Palkovics László innovációs miniszter az Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján azt mondta, hogy 

Lényegesen javult a magyar egyetemek hazai és nemzetközi presztízse, a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült.

Jotunder blogger az Örülünk, Vincent?-ről megnézte ennek a két, egymással összefüggő, egyszerű tényállításnak a valóságtartalmát. Ami a következő: 

Az ARWU Shanghai rangsorában, amire Palkovics hivatkozott, valóban öt magyar egyetem szerepel. Ezek helyezése 2019-ben a megelőző, 2018-as helyezéshez képest mind az öt esetében

romlott.

Ezt nevezte a felsőoktatásért felelős kormánytag a presztízsük lényeges javulásának.

Az állítás második része önmagában igaz, ez az ötös tényleg az első 1000-ben szerepel. Bár a “bekerült” kifejezés akár ezt is sugallhatná, egyikük sem újonc a listán, az ezredik hely alatti tartományból felemelkedve, hanem mindegyik top 1000-es volt előtte is és tavaly rontott a helyezésén. A Semmelweis ráadásul több, mint 300 helyezésnyit.

De nem kell mindig mindenben savanyújóskának lenni. Ahogy Ámbátor kommentelő az Örülünk, Vincent? posztja alatt optimistán megfogalmazta

"Most 5 magyar egyetem van az első ezerben. Nem sokára lehet öt az első kétezerben, ötezerben, sőt, akár tízezerben is."

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér