Grafikonon mutatta meg a blogger, mit jelent az, amikor Palkovics miniszter “lényeges javulásról” beszél

A Magyar Nemzet tudósítása szerint Palkovics László innovációs miniszter az Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján azt mondta, hogy 

Lényegesen javult a magyar egyetemek hazai és nemzetközi presztízse, a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült.

Jotunder blogger az Örülünk, Vincent?-ről megnézte ennek a két, egymással összefüggő, egyszerű tényállításnak a valóságtartalmát. Ami a következő: 

Az ARWU Shanghai rangsorában, amire Palkovics hivatkozott, valóban öt magyar egyetem szerepel. Ezek helyezése 2019-ben a megelőző, 2018-as helyezéshez képest mind az öt esetében

romlott.

Ezt nevezte a felsőoktatásért felelős kormánytag a presztízsük lényeges javulásának.

Az állítás második része önmagában igaz, ez az ötös tényleg az első 1000-ben szerepel. Bár a “bekerült” kifejezés akár ezt is sugallhatná, egyikük sem újonc a listán, az ezredik hely alatti tartományból felemelkedve, hanem mindegyik top 1000-es volt előtte is és tavaly rontott a helyezésén. A Semmelweis ráadásul több, mint 300 helyezésnyit.

De nem kell mindig mindenben savanyújóskának lenni. Ahogy Ámbátor kommentelő az Örülünk, Vincent? posztja alatt optimistán megfogalmazta

"Most 5 magyar egyetem van az első ezerben. Nem sokára lehet öt az első kétezerben, ötezerben, sőt, akár tízezerben is."

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.