Greta Thunberg és több klímaaktivista keményen betámadta Roger Federert, a teniszzseni kitérő választ adott

környezetvédelem
2020 január 12., 07:49

Magyarázkodni kényszerült minden idők talán legnagyobb teniszezője, miután svájci klímaaktivitsák őt célzó akciója után maga a mozgalom arca, Greta Thunberg retwitelt egy olyan bejegyzést, ami Roger Federert piszkálja egy reklámszerződése miatt. Federer ugyanis a Credit Suisse (CS) nevű svájci bank arca.

“2016 óta a Credit Suisse 57 milliárd dollárt hitelezett olyan cégeknek, amik ebből új fosszilis energiahordozó-lelőhelyeket tártak fel. Ez teljesen összeegyeztehetetlen a klímaakciókkal. @RogerFederer, te támogatod ezt?”

Ez a 350.org Europe nevű klímaaktivista szervezet azon bejegyzése, amit Thunberg is újratwitelt, kiváltva Federer reakcióját. A teniszező elleni kampány azután élénkült meg, hogy múlt kedden tartották egy svájci aktivistacsoport 12 tagjának bírósági tárgyalását, akik 2018. novemberében úgy tiltakoztak Federer és a CS reklámkapcsolata ellen, hogy egyszer csak teniszezni kezdtek egy CS-bankfiókban. Perre azért került sor, mert megtagadták az emiatt rájuk kirótt 21600 svájci frankos (6 millió 700 ezer forintos) bírság kifizetését. 

Roger Federer egy, a Reuters hírügynökségnek elküldött közleménnyel reagált, amiben azt írta, hogy

“Négy kisgyerek apjaként és az univerzális oktatás odaadó híveként nagy tisztelettel és csodálattal figyelem a fiatalok klímamozgalmát. A fiatal klímaaktivistáknak hálás vagyok azért, hogy rákényszerítenek minket a viselkedésünk átgondolására és az újszerű cselekvésre. Tartozunk annyival nekik és a saját megunknak, hogy odafigyeljünk rájuk. Elismerő vagyok azokkal, akik figyelmeztetnek a magánemberi, sportolói és üzletemberi felelősségemre. A privilegizált helyzetemet arra akarom használni, hogy fontos kérdésekben párbeszédbe kezdjek a szponzoraimmal.”

A Credit Suisse nemrég közleményben jelentette be, hogy a hitelportfolióját összehangba szeretné hozni a Párizsi Egyezmény céljaival és bank globális klímastratégiájának megfelelően ezentúl nem hitelezi új szénerőművek építését.

Federer szerdán jótékonysági teniszmeccseket fog játszani Rafael Nadal, Serena Willams, Nick Kyrgios, Sztefanosz Cicipasz, Naomi Osaka és Caroline Wozniacki társaságában az ausztrál tüzek áldozatainak megsegítésére.