A NOB minden politikai megnyilvánulást kitiltott az idei olimpiáról

A Nemzetközi Olimpiai Szövetség a napokban adta ki azokat az irányelveket, melyeket az idei tokiói nyári olimpián a sportolóknak be kell majd tartaniuk. A háromoldalas dokumentum külön is kiemeli, hogy semmiféle tüntetés és politikai, vallási vagy etnikai propaganda nem engedélyezett az olimpiai helyszínek többségén.

Hogy ne legyen félreértés, a dokumentum külön is kiemeli, hogy tiltottak a politikai természetű mozdulatok, például az ilyen kézmozdulatok vagy a térdelés. E szabályozás értelmében például tilos lett volna a két amerikai futó, Tommie Smith és John Carlos világhírűvé vált mozdulata is, amikor felemelt öklükkel álltak a dobogón az 1968-as mexikói olimpián. A térdelés meg elég egyértelmű utalás az egykori NFL-játékos, Colin Kaepernickre, aki a himnusz alatt térdelve tiltakozott a meccsek előtt. Mind Smith és Carlos, mind Kaepernick a fekete amerikaiakat sújtó társadalmi igazságtalanságok ellen tiltakozott és akadtak is bőven követőjük. 

Fotó: ASSOCIATED PRESS

De persze nem csak amerikai példákat lehet hozni: az etióp futó, Feyisa Lilesa például 2016-ban, miután Rióban ezüstérmet nyert a maratonon, keresztbe font karral tiltakozott a hazájában zajló etnikai tisztogatások ellen. 

Fotó: ADRIAN DENNIS

A dokumentum szerint a szabályokat megsértő sportolók büntetésre számíthatnak, melynek mértékéről az egyes esetek alapján fognak dönteni. A tájékoztató kitér arra is, hogy az olimpiai vízióba nem férnek bele a politikai kérdések, és a sportolók ne használják arra az olimpia biztosította nyilvánosságot, hogy olyan kérdéseket vessenek fel, melyek éket verhetnek egyének, csoportok és nemzetek közé. Az új irányelv szerint ugyanis egy alapvető elv, hogy a sport egy semleges terület kell legyen. 

Az irányelvek szerint a sportolók nem fejezhetik ki politikai véleményüket a versenypályákon, az olimpiai faluban, a nyitó és záró ceremónián és az éremátadó ünnepségeken, ugyanakkor beszélhetnek ilyen kérdésekről a sajtóval és az interneten is. (Washington Post)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó