Fény derült a brit falu rejtélyére, ahol hat éven át valaki rendszeresen nagyobb pénzköteget hagyott az utcán

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Rendszeresen hátrahagyott valaki jelentős összegű pénzkötegeket 2014 óta egy angliai faluban, hosszas nyomozás után a rendőrség mostanra kiderítette, hogy két jótevő mondott így köszönetet az ott lakóknak egykori segítségükért.

Az északlelet-angliai Blackhall Colliery faluban az elmúlt hat évben 13 alkalommal találtak az utcán húszfontosokból álló pénzkötegeket. Általában mintegy kétezer fontot tett ki egy-egy köteg (mai árfolyamon számolva közel 800 ezer forintot).

Egy korábban megtalált pénzköteg

A falusiak minden alkalommal bejelentették a talált pénzt a rendőrségnek, amely évek óta próbálta kideríteni annak eredetét.

Az adakozók, akik nem akarták nyilvánosságra hozni kilétüket, közölték a rendőrséggel, hogy váratlan nyereményre tettek szert és vissza akartak adni valamit a falunak.

Egyikük elmondta, hogy érzelmi kötődése van az egykori bányászfaluhoz, amelynek egyik lakója segített neki, és viszonozni akarta a kapott kedvességet.

A durhami rendőrség közölte, hogy a pénzkötegeket mindig a megtaláló kapta meg. A jótevők szándékosan hagyták azon a helyen a pénzt, ahol a lakók megtalálták, mivel azzal számoltak, hogy olyanok, köztük nyugdíjasok kezébe kerül, akiknek szükségük van rá. Ezért gyakran a közelben vártak és figyelték, hogy valaki valóban megtalálja-e a pénzt.

"Nagyon örülök, hogy a rejtélyt megoldottuk, és határozottan kizárhatjuk, hogy a pénz bűntetthez vagy sebezhető személyhez kapcsolódik" - mondta hétfőn John Foster, a helyi rendőrség illetékese.

Érdekesség, de a rendőrség korábban már gondolt arra, hogy esetleg egy lottónyertes akarhat így visszaadni valamit a helyi közösségnek. A falu lakóit korábban sokan dicsérték amúgy, amiért rendszeresen bejelentik a talált pénzt. 

Azt nem tudni, hogy a két jótevő folytatni fogja-e az adakozást, de ha valaki újabb pénzköteget talál és leadja a rendőrségnek, meg fogja kapni az összeget - tette hozzá. (MTI, BBC)