Három hétig élt leégett kunyhója romjai mellett egy férfi az alaszkai vadon mélyén

ÉLET
2020 január 13., 14:07
comments 39

Az alaszkai hatóságok mentették meg a 30 éves Tyson Steele-t, akinek a vadonban épített kabinját egy tűz pusztította el, írja a BBC. A férfi a tűz után a megmaradt kevés konzerv élelmiszeren élt, illetve a törmelékekből épített magának egy sátorszerű tákolmányt, de a hatalmas hóban és súlyos hidegben már nem sokáig húzta volna ki. 

A hatóságok csak azután kezdték el keresni a férfit, miután aggódó családtagok jelezték, rég nem hallottak róla. Ekkor derült ki, hogy Steele már három hete élt a romok között, nagyon kevés élelmiszerrel és rendes menedék nélkül. 

Mint kiderült, Steele a kunyhó megmaradt darabjaiból egy SOS feliratot is kiírt a hóba, de erre nem akadt rá senki a levegőből. Az alaszkai rendőrség közzétett egy videót a férfi megmentéséről, Steele ebben beszélt arról is, hogy hogyan élte túl ezt a három hetet. 

A vitorlavászonból és deszkákból ácsolt kunyhót Steele egy vietnami háborút megjárt veterántól vette. A kunyhó az elhagyatott Susitna-völgyben volt, több mint 32 kilométerre a legközelebbi településtől. 

link Forrás

Steele szeptemberben költözött ki a kunyhóba, a tűz pedig december közepén ütött ki, amikor egy nagyobb darab kartonlapot rakott a kályhájára. Steele maga is arról beszélt a videón, hogy egész életében fatüzelésű kályhákkal fűtött, így pontosan tudta, hogy nem szabad ezt tenni, mégis megtette. A kartonból a tűzön egy szikra a kéményen át távozott és a tetőn landolt, ami felgyújtotta az épületet. Steele arra ébredt, hogy műanyagdarabok potyognak a tetőről. Kirohant a kunyhóból, rendes ruha nélkül, és ekkor látta, hogy az egész szerkezet lángol. 

Visszarohant a kabinba, hogy amit csak lehet, kimenekítsen: pokrócokat és a puskáját sikerült kivinne, kutyáját viszont nem tudta megmenteni. A férfi nem látta odabenn a labradort a füst miatt, és azt gondolta, hogy a kutya már kimenekült. Később tudta csak meg, hogy az állat csapdában esett odabenn, és nem tudott kitörni. Elmondása szerint hisztérikusan fogadta a kutya elvesztését, csak üvölteni tudott bánatában. 

A tűzben felrobbantak a lőszerek és egy gázpalack is, olyan volt a környék a hangok alapján, mintha egy háborús övezet közepén lennének Steele elmondása szerint. A pusztításban az élelmiszerkészlete nagy része odalett, hiába lapátolta órákon át a havat a tűzre, az végül majdnem mindent felemésztett. 

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Amit lehet, megmentetett, főleg a konzervekkel volt szerencséje, de ott is akadt, ami nem élte túl a tüzet. Az első két éjszakát egy hóbarlangban töltötte, majd pedig a romokból épített magának egy sátorszerűséget, a kályha köré felhúzva.

Steele elmondása szerint nem rendelkezett különösebb képzettséggel, de sok időt töltött már a szabadban és rengeteg témába vágó Youtube-videót is látott már. 

Miután családtagjai aggódva megkeresték az alaszkai hatóságokat, a rendőrök egy helikopterrel érkeztek a megmentésére. Steele most inkább visszaköltözik a családjához Utah államba. A családjának van ugyanis egy kutyája, mondta el a rendőröknek, és ez most terápiát jelenthet a számára. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.