Könnyű pénzt hozott Mészároséknak az Erzsébet-programos nyaraltatás

2020 január 13., hétfő 7:46

490 millió forintot kapott az Erzsébet-programból két, Mészáros Lőrinchez és Tiborcz Istvánhoz köthető hotel, amik kizárólag a programban részt vevők számára nyitottak ki tavaly nyáron – tudta meg a hvg.hu.

Az Erzsébet-program rászorulók (alacsony jövedelemmel rendelkező nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők) kedvezményes nyaraltatásáról szól. Úgy működik, hogy a programban résztvevők a pihenés teljes árának csak kis hányadát fizetik ki – jellemzően nagyjából 20 ezer forintot az egész családra –, a maradékot az állam teszi hozzá, az Erzsébet-utalványok forgalmazásának pénzügyi eredményéből.

Ez jó üzletet jelent az Erzsébet-programmal szerződő üdülőhelyeknek, ugyanis fix számú vendéget kapnak úgy, hogy alig kell valamit tenniük ezért (nem kell például reklámokra sem költeni).

A hvg.hu cikke szerint vannak hotelek, amelyek ki sem nyitnak a nagyközönség számára, mert egész éves forgalmukat az Erzsébet-program viszi el.

Ilyen a Kádár-korszakban legendás balatonaligai hotel, a Club Aliga, és a keszthelyi Hullám Hotel is. Az előbbi 2018 nyara óta a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appenin Nyrt. tulajdona, utóbbit pedig a szintén Mészáros-érdekeltség Hunguest Hotels üzemelteti, aminek korábban társtulajdonosa volt Tiborcz István.

Mikor az Erzsébet-program sajtóosztálya már az adatvédelmi hatóság felszólítására kiadta a szálláshelyeknek kifizetett üdülési költségek nyilvántartását, kiderült:

a Club Aligában és a Hullám Hotelben tavaly összesen 490,83 millió forint értékben foglaltak 3 vagy 4 éjszakás pihenést a szociális üdültetésen nyertes pályázók: előbbiben 8,9 ezer fő 386,1 millió forint értékben, utóbbiban pedig 2,4 ezer fő 104,73 millió forint értékben. A részletes adatok szerint egy személy átlagosan 43 ezer forintba került, ami egy 5 fős család esetében 216 ezer forintot jelent. Ennek egy kis részét állták a családok, a többi állami támogatás volt.A cikkből kiderül, hogy az Erzsébet-programban nyaralók nem voltak elégedettek a két hotellel: 

 “Gusztustalan, ócska, régi berendezés, koszos, dohszagú, több évtizedes a padlószőnyeg, szúnyogháló nélküli, alacsony ablakok”

- jellemezte például a Hullám Hotelben kapott szobáját egy Erzsébet-programos nyaraló.