Csalódott Kínában és váratlanul beszólt nekik Zeman cseh elnök

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

“Úgy gondolom, hogy a kínai fél nem teljesítette, amit megígért. Befektetésekről beszélek. És emiatt, bár jelen lesz egy vezető politikusunk, az nem az elnök lesz”

Így magyarázta Milos Zeman cseh elnök, hogy nem ő fogja képviselni az országát a Pekingban áprilisban sorra kerülő, 17+1-nek nevezett csúcstalálkozón, ahol a kínaiak kelet- és közép-európai vezetőkkel. Zeman annak ellenére döntött így, hogy a 2012. óta megrendezett eseményen idén már maga Hszi Csin-Ping elnök vezeti a kínai delegációt az eredetileg tervezett miniszterelnök helyett.

Hszi beszállása szimbolikus, Kína ugyanis az Egyesült Államokkal vívott gazdasági háború közben szorosabbra fűzné a kapcsolatait Európával.

“Ez meglepő húzás Zemantól, aki a Cseh Köztársaság utóbbi években tapasztalt Kína-párti fordulata mögött álló legfontosabb figura volt” 

- nyilatkozta Richard Turcsanyi, a prágai Palacky Egyetem ázsiai tanulmányok intézetének igazgatója, hozzátéve, hogy a lépés “Peking szempontjából majdnem egy pofonnal ér fel.”

Mindeközben megérkezett prágába Ko Wen-je, Tajpej polgármestere. tavaly ősszel nagy felháborodást okozott Kínában, hogy Zdenek Hrib prágai ellenzéki polgármester bejelentette, nem hajlandó testvérvárosi szerződést aláírni Pekinggel, mert a kínai fél abba beleerőszakolt egy bekezdést az “egy Kína elv” elfogadásáról, vagyis Tajvan el nem ismeréséről. Hrib hétfőn ezért Ko-Wen-jével írt alá testvérvárosi megállapodást.

(via South China Morning Post)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!