Csalódott Kínában és váratlanul beszólt nekik Zeman cseh elnök

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

“Úgy gondolom, hogy a kínai fél nem teljesítette, amit megígért. Befektetésekről beszélek. És emiatt, bár jelen lesz egy vezető politikusunk, az nem az elnök lesz”

Így magyarázta Milos Zeman cseh elnök, hogy nem ő fogja képviselni az országát a Pekingban áprilisban sorra kerülő, 17+1-nek nevezett csúcstalálkozón, ahol a kínaiak kelet- és közép-európai vezetőkkel. Zeman annak ellenére döntött így, hogy a 2012. óta megrendezett eseményen idén már maga Hszi Csin-Ping elnök vezeti a kínai delegációt az eredetileg tervezett miniszterelnök helyett.

Hszi beszállása szimbolikus, Kína ugyanis az Egyesült Államokkal vívott gazdasági háború közben szorosabbra fűzné a kapcsolatait Európával.

“Ez meglepő húzás Zemantól, aki a Cseh Köztársaság utóbbi években tapasztalt Kína-párti fordulata mögött álló legfontosabb figura volt” 

- nyilatkozta Richard Turcsanyi, a prágai Palacky Egyetem ázsiai tanulmányok intézetének igazgatója, hozzátéve, hogy a lépés “Peking szempontjából majdnem egy pofonnal ér fel.”

Mindeközben megérkezett prágába Ko Wen-je, Tajpej polgármestere. tavaly ősszel nagy felháborodást okozott Kínában, hogy Zdenek Hrib prágai ellenzéki polgármester bejelentette, nem hajlandó testvérvárosi szerződést aláírni Pekinggel, mert a kínai fél abba beleerőszakolt egy bekezdést az “egy Kína elv” elfogadásáról, vagyis Tajvan el nem ismeréséről. Hrib hétfőn ezért Ko-Wen-jével írt alá testvérvárosi megállapodást.

(via South China Morning Post)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér