Csalódott Kínában és váratlanul beszólt nekik Zeman cseh elnök

külföld
2020 január 14., 08:35

“Úgy gondolom, hogy a kínai fél nem teljesítette, amit megígért. Befektetésekről beszélek. És emiatt, bár jelen lesz egy vezető politikusunk, az nem az elnök lesz”

Így magyarázta Milos Zeman cseh elnök, hogy nem ő fogja képviselni az országát a Pekingban áprilisban sorra kerülő, 17+1-nek nevezett csúcstalálkozón, ahol a kínaiak kelet- és közép-európai vezetőkkel. Zeman annak ellenére döntött így, hogy a 2012. óta megrendezett eseményen idén már maga Hszi Csin-Ping elnök vezeti a kínai delegációt az eredetileg tervezett miniszterelnök helyett.

Hszi beszállása szimbolikus, Kína ugyanis az Egyesült Államokkal vívott gazdasági háború közben szorosabbra fűzné a kapcsolatait Európával.

“Ez meglepő húzás Zemantól, aki a Cseh Köztársaság utóbbi években tapasztalt Kína-párti fordulata mögött álló legfontosabb figura volt” 

- nyilatkozta Richard Turcsanyi, a prágai Palacky Egyetem ázsiai tanulmányok intézetének igazgatója, hozzátéve, hogy a lépés “Peking szempontjából majdnem egy pofonnal ér fel.”

Mindeközben megérkezett prágába Ko Wen-je, Tajpej polgármestere. tavaly ősszel nagy felháborodást okozott Kínában, hogy Zdenek Hrib prágai ellenzéki polgármester bejelentette, nem hajlandó testvérvárosi szerződést aláírni Pekinggel, mert a kínai fél abba beleerőszakolt egy bekezdést az “egy Kína elv” elfogadásáról, vagyis Tajvan el nem ismeréséről. Hrib hétfőn ezért Ko-Wen-jével írt alá testvérvárosi megállapodást.

(via South China Morning Post)