Magnus Carlsen ma megdöntheti a veretlenségi sakkvilágrekordot

sport
2020 január 14., 08:40

Ha ma sem kap ki a sakkvilágranglistát vezető világbajnok norvég Magnus Carlsen a Wijk aan Zee-ben rendezett tornán, veretlenségi rekordot állíthat fel. 

A rekorddöntés körülményei jól mutatják, hogy a sakk a legkevésbé sem a csendes, visszahúzódó okostónik világa. Carlsen tavaly, amikor vereség nélkül hozta le egymás után a 100. hagyományos hosszúságú partiját, abban a hitben volt, hogy csúcsot döntött. Ekkor jelentette be az orosz származású holland nagymester, Sergei Tiviakov, hogy neki 2004-2005-ben sorozatban 110 veretlen parti jött össze, szóval ő a király.

Ekkor jött Carlsen menedzsere, aki bokszpromóterhez illő svunggal nyilatkozta le, hogy Tiviakov egy középsúlyú, aki egy szupernehézsúlyúval akarna kiállni, maga Carlsen pedig a norvég bajnokságban nála 500 Élő-ponttal gyengébb vetélytársak elleni két győzelmét gúnyosan “Tivihez illőnek”, vagyis gagyinak nevezte. 

Mint a rapperek.

Szó mi szó, Carlsen veretlen sorozatát sokkal erősebb ellenfelekkel szemben érte el, mint az orosz-holland. Tiviakov ellenfeleinek kevesebb, mint 20 százaléka volt top100-as versenyző, szemben Carlsennel, akinek szinte az összes. Carlsen be is jelentette, hogy ő nem számolja bele a szériájába a norvég bajnoki meccseit.

A mostani torna előző meccsén Carlsen beállította a 110-es rekordot, a main pedig meg is javíthatja azt.