Felfegyverzett civilek akadályozták meg, hogy a venezuelai ellenzékiek bejussanak a parlamentbe

külföld
2020 január 15., 18:54

Nem sikerült bejutnia a saját parlamenti ülésére az ellenzéki Juan Guaidónak, mert egy civil csoportosulás állta az útját, akik köveket és botokat dobáltak a képviselő konvojára - írja az MTI.

Nicolás Maduro venezuelai elnök korábban puccsal távolította el a parlament elnöki székéből Juan Guaidót. Akkor fegyveres gárdisták állták a képviselő útját, miközben Maduro saját társát, Luis Parrát tette meg a parlament elnökévé. Juan Guaidót a behatolási kísérlet után az ellenzéki képviselők egy újság szerkesztőségben választották meg újra házelnökké, amit az USA és az EU is elismer.

Szerda délutánra ülést hívott össze Guaidó a parlamentbe, de megint csak nem tudott bejutni, mert egy Maduro híveiből álló csoport megtámadta őket.

 „Lőfegyverekkel lőttek, vannak videofelvételek, ott vannak a páncélozott teherautó kitört üvegei” - mondta Carlos Prosperi képviselő, miután sikerült elmenekülnie a támadóktól. 

link Forrás

A képviselő elmondta, hogy „a világ tudtára fogják adni, hogy a parlament ostrom alatt áll”, és azt is hozzátette, hogy az ülést megpróbálják egy másik helyszínen megtartani.  

Carlos Berrizbeitia, a parlament második alelnöke szerint a rendfenntartó erők is cinkosak voltak, mert az országos rendőrség, a Nemzeti Gárda és a katonai kémelhárítási főigazgatóság tagjai szemtanúi voltak a támadásoknak, de nem léptek közbe. A képviselő szerint csoda, hogy senki nem sérült meg súlyosan.