Lemondott a teljes orosz kormány, miután Putyin elmondta évindító beszédét

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nem sokkal azután, hogy az orosz elnök megtartotta a törvényhozás két háza előtt évindító beszédét, Dimitrij Medvegyev kormányfő bejelentette, hogy a teljes kormány lemond. Vlagyimir Putyin a döntést elfogadta, köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, amit úgy kommentált, hogy 

"nem minden sikerült".

A kabinetet felkérte, hogy átmeneti kormányként működjenek addig, amíg nem alakul meg az új kormány.

Putyin évindító beszédében az orosz alkotmány tervezett módosítását indokolta, ami szerint 

  • a nemzetközi jog és szerződések abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem ellentétesek az alkotmányával.
  • Illetve a jövőben nem lehet kormányzó, kormánytag, szenátor, képviselő és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik. Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága.

Majd kiemelten foglalkozott a szociális kérdésekkel és a demográfiai adatokkal. Célul tűzte ki, hogy a termékenységi ráta - a szülőképes korú nőkre jutó gyerekek átlagos száma - 2024-re 1,7-re emelkedjen. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!