Putyin átírná az orosz alkotmányt, hogy előre meggyengítse az utódját

Jelentős alkotmánymódosítással ágyazna meg a hatalomból való távozásának Vlagyimir Putyin orosz elnök, írja a Guardian. A törvényhozás előtt tartott beszédében azt javasolta, hogy 

  • a jövőben csak két cikluson keresztül lehessen betölteni az elnöki posztot (neki ez a negyedik), 
  • csak olyan jelöltet választhassanak elnökké, kormányzóvá és bíróvá, akinek nincs más állampolgársága, és nincs más országban lakhatási engedélye.

Putyin népszavazás kiírását javasolta a módosításról, ami a Russia Today szerint törvényhozó hatalom erősítését jelenti, de mások szerint inkább arról van szó, hogy a 67 éves Putyin a távozása utáni időkre készül, és igyekszik előre meggyengíteni az utódját. 

Ha a fentieknek megfelelően módosítják az alkotmányt, Putyin nem indulhat újra 2024-ben, annak mégis kicsi a valószínűsége, hogy visszavonulna a politikától. A Guardian szerint akár miniszterelnök is lehet belőle, esetleg követheti a korábbi kazah elnök példáját, aki tavaly lemondott ugyan, mégis ő maradt a biztonsági tanács és más fontos intézmények élén. 

Mivel az orosz elnök eddig sem vihetett két ciklusnál többet egymás után, Putyin nyolc évi vezetés után 2008-ban egyszer már elhagyta az elnöki posztot, ahol aztán 2012-ben váltotta ismét Dimitrij Medvegyevet. 

Putyin összességében 2000 óta vezeti Oroszországot, ahol Sztálin óta senki sem volt ilyen sokáig hatalmon. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér