60 százalékkal nőtt a robbantások száma Svédországban 2019-ben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

2019-ben összesen 257 bombamerényletnél helyszínelt a svéd rendőrség, ez a szám pedig 60 százalékos emelkedést jelent a 2018-as 162-ről. A 2018-as szám is elég magas, tükrözi is a svéd rendőrség problémáját, hogy az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt a lövöldözések és bombatámadások száma az országban. A bűnözési statisztikák romlásának okaként a drogterjesztő bandák háborúját jelölték meg a hatóságok.

Svédország korábban a világ egyik legbiztonságosabb országának számított, a mostani bűnözési statisztikák azonban már nem tükrözik ezt. A rendőrség több városban is megemelt számú járőrrel dolgozik azon, hogy újra fegyver- és bombamentessé tegye az utcákat.

A statisztikák nyomán több ellenzéki párt is azzal vádolta a kormányt, hogy elvesztette az uralmat, és nem tud gátat szabni a bűnözésnek. A kormány közben növelte a rendőrség költségvetését, és különböző programokat hirdetett a bűnözés visszaszorítása érdekében. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!