Átadták az első Baumgarten-emlékdíjakat

KULTÚRA
2020 január 16., 09:29

Kukorelly Endre író, költő tavaly ajánlott fel egymillió forintot a Baumgarten-emlékdíj feltámasztására, amit 1929 és 1949 közt osztottak ki olyan magyar írók közt, mint Krúdy Gyula, Füst Milán vagy Weöres Sándor. 

Az egykori díj legendás kurátora Babits Mihály volt, az újé pedig három évig Kukorelly Endre lesz, akit Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió segítettek az első díjazottak kiválasztásában.

Csütörtökön a dunszt.sk kulturális magazinból kiderült, hogy 

Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Turba Tamás és Christina Viragh kaptak díjat, jutalmat pedig Bán Zoltán András, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián és Szilágyi Zsófia.Vagyis évente öt díjat és hat jutalmat terveznek osztani: a díjak 5-5 millió, a jutalmak pedig 1-1 millió forintosak. De mivel 2020 elejére összesen tízmillió forintot sikerült közösségi finanszírozással összegyűjteni, egyelőre csak 5,2 milliót osztottak ki. Így a dijazottak most fejenként 800 ezer, a jutalmazottak pedig 200 ezer forintot kaptak. A maradékot visszamenőleg fogják kiosztani, amikor sikerül összegyűjteni elég pénzt.

photo_camera Kukorelly Endre 2015-ben Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Kukorelly az első három évben lesz a díj kurátora, utána átadja a tisztséget valamelyik díjazottnak.  

„A rendszerváltás óta gondolok arra, többször is beszéltem is róla, hogy a Baumgarten-díjat az íróknak vissza kell venniük az államtól, mely 1949-ben elkommunizálta azt. Lemondóan, beletörődve konstatáljuk újra meg újra, hogy az irodalmi díjazás kiszolgáltatott az aktuális kormányzatnak, a tavaly márciusi díjazások azonban minden eddigit alulmúltak” - írta Kukorelly korábbi közleményében. 

„A kurátor feladata kizárni minden állami beavatkozást, és a Baumgarten-díj kurátorának, Babits Mihálynak szellemében kötelezőnek érzi magára nézve, hogy saját politikai és poétikai preferenciáit ne érvényesítse. A díj hagyományának megfelelően nincs kötöttsége, maga alakítja ki tanácsadóival egyeztetve a döntési mechanizmust, figyelembe vehet életművet, konkrét művet és szociális szempontokat egyaránt, és – szakmai díj lévén – nem köteles adott szerző anyagi helyzetét mérlegelni.”