Megszavazták, folytatódik a hetes cikkely szerinti eljárás Magyarország ellen

politika
2020 január 16., 11:03

Óriási többséggel, 446 igen és 178 nem szavazat ellenében a módosítóval együtt elfogadta az állásfoglalást a Magyarország és Lengyelország ellen a hetes cikk alapján indított eljárás ügyében az Európai Parlament - írja a hvg.hu.

Ennek értelmében kijelenthető, hogy Magyarországon és Lengyelországban is romlott a jogállamiság helyzete. Az EP-ben felszólították a Tanácsot, hogy hozzon határozott lépéseket a hetes cikk ügyében. A plenáris szavazáson összesen 665 képviselő vett részt, 41-en tartózkodtak. 

Néhányan felállva tapsoltak a határozat elfogadása után.

link Forrás

Az ötpárti állásfoglalásban sérelmezik, hogy eddig nem nagyon történt semmi Magyarországon és Lengyelországban az ügyben, és arra szólítják fel a horvát soros EU-elnökséget, hogy ne hagyják veszni a dolgot. A képviselők arra kérik a horvátokat, hogy rendszeresen szervezzenek meghallgatásokat az ügyben, az EU Tanácsát pedig arra, hogy készítsen konkrét ajánlásokat az országoknak, sőt adjon meg határidőket is, amíg ezeket végre kell hajtani.

Az ugyancsak elfogadott módosító indítvány azt is javasolja, hogy a jövőben az uniós pénzek felhasználását kössék a jogállam tiszteletben tartásához.

Az Európai Néppárt frakciója szerda esti ülésén úgy döntött, hogy frakciófegyelmet kér tagjaitól, és támogatja a határozatot.