Az iráni ajatollah szerint az ukrán gép balesete nem írhatja felül Szulejmani mártíromságát

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Irán legfőbb vallási és politikai vezetője tartotta a heti nagyimát pénteken a teheráni Moszalla-mecsetben. Hasonló legutóbb nyolc éve, 2012-ben történt. Ali Hamenei a szertartáson tartott beszédében kijelentette, hogy

a tévedésből lelőtt ukrán utasszállító repülőgép tragédiája nem feledtetheti az Kasszem Szulejmani mártírságát.

Az ajatollah szomorú, szívszorító balesetnek nevezte, hogy véletlen lelőtték az ukrán légitársaság Teheránból felszállt Boeingjét a fedélzetén 167 utassal és 9 fős személyzettel. Ugyanekkor hozzátette: a Forradalmi Gárda elitalakulatai Irán megvédése közben hibázott. Hamenei szerint Donald Trump amerikai elnök nem akar mást, mint "mérgezett tőrrel hátba szúrni" az iráni népet. A kormányellenes tüntetésekre válaszul egységre szólított fel az ajatollah. Az iráni hatóságok a főváros kivételével országszerte Amerika-ellenes gyűléseket szerveztek országszerte. (MTI, BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!