Ha Orbán szája íze szerint működne az igazságszolgáltatás, az Olaszliszkán meglincselt tanár családja egy fillért se kapna

POLITIKA
2020 január 17., 18:17

Orbán Viktor látványosan rászállt a kormány által börtönbiznisznek nevezett ügyre. A ma reggeli, a Kossuth Rádióban adott interjújában is beszélt róla, azaz arról, hogy a közelmúltban elég sok elítélt nyert kártérítést a rossz hazai börtönkörülmények miatt.

A miniszterelnök azonban nem arról beszélt, hogy hogyan tervezi a kormány európaivá tenni a büntetésvégrehajtási intézményeket, vagy hogy milyen rehabilitációs terveik vannak, hanem arról, hogy "eszes ügyvédcsoportok rájöttek, hogy ebből bizniszt lehet csinálni", és hogy "jól ismert ügyvédek, az ő személyükkel is kell majd foglalkozni, mégis kihúztak néhány milliárdot az állam zsebéből”. 

A miniszterelnök azt ígérte, a parlamenthez fordul, hogy változtassanak a helyzeten.

Ha így lesz, az a bűncselekmények áldozatai számára sem ígér túl sok jót.

Ugyanis ha ezeket a kártérítéseket nem ítéli meg a bíróság - ahogy erről nemrég részletesen írtunk - , akkor az áldozatok sem jutnak hozzá a nekik megítélt sérelemdíjakhoz. A magyar törvények nagyon világosan fogalmaznak a témában: ha egy elítéltnek megítélnek egy bizonyos kártérítési összeget, de őt magát is korábban kártérítésre, sérelemdíj megfizetésére kötelezte a bíróság, akkor az első az áldozat kártalanítása.

Az Olaszliszkán meggyilkolt tanár, Szögi Lajos ügyében a bíróság 46 milliós kártérítésről döntött, amit az elítéltek nem tudtak kifizetni. Viszont az egyik elkövető számára megítéltek 5 millió forintot, amit a rossz börtönviszonyok miatt kapott. A beérkezett kártérítést akkor azonnal lefoglalták, és a végrehajtók átutalták a Szögi család számlájára.