Cser Ágnes: Igazságtalan és etikátlan az orvoskamara javaslata a hálapénz büntetéséről

Egészségügy
2020 január 18., 09:49

Az érdekképviselet etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara javaslatát, ami szerint büntetni kellene a paraszolvenciát – mondta a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke az M1-en.

Cser Ágnes az M1-en 2017-ben.
photo_camera Cser Ágnes az M1-en 2017-ben, amikor fontosabbnak tartotta, hogy megköszönje Áder Jánosnak a CEU-törvényt, minthogy elmondja, mi a helyzet az egészségügyben.

Cser Ágnes azt mondta, az orvos és a beteg büntetése a hálapénz miatt megrontaná a közöttük lévő bizalmi kapcsolatot, ami nélkülözhetetlen, ahhoz, hogy tisztességes gyógyító munka folyjon.

A hálapénz kivezetéséhez a fokozatosan megemelt orvosi bérre szükség van, de azzal nem értenek egyet, hogy egy lépcsőben emeljék az orvosok bérét, mert ez „összedöntené” az országot. Szerinte társadalmi értelemben igazságtalan, hogy egyetlen foglalkozási csoport olyan bérfejlesztésben részesüljön, amilyenben a többi nem.

„Tehát az orvos-beteg kapcsolatba ma nem fér bele egy büntethetőség, illetve később sem. Ehhez oktatási és képzési tanfolyamok, társadalmi viták, beszélgetések szükségesek, ahhoz, hogy a 70 év örökségét a tudat szintjén ki tudjuk vezetni” – mondta. (MTI)