Főpolgármesteri Hivatal: Továbbra is indokolt a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozata

Továbbra is indokolt a budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartása – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint pénteken a légszennyezők koncentrációjának stagnálását tapasztalták: a budapesti mérőállomásokon a szálló por (PM10) napi átlaga szinte minden mérőponton alacsonyabb volt az egészségügyi határértéknél, de annak kisebb szemcseméretű, veszélyesebb részének (PM2,5) szintje 7 eredményből 2 kivételével magasabb volt az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában szereplő értéknél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati előrejelzése szerint az időjárás érdemben még nem változik, de a kialakult helyzet romlása sem valószínű. Vasárnaptól javulhat a levegőminőség.

A tájékoztatási fokozat a légszennyezettség olyan szintje, aminek a rövid idejű hatása veszélyt jelent az emberi egészségre a lakosság különösen érzékeny (gyerek, időskorú, beteg) csoportjánál – közölték. A különböző fokozatokról itt lehet olvasni.

A fővárosi szmoghelyzet romlásának elkerüléséért Karácsony Gergely főpolgármester arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, és autó helyett utazzanak közösségi közlekedéssel, a termelő tevékenységet végző létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék a porkibocsátást. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér