Kikerül a Fox a 20th Century Foxból

FILM
2020 január 18., 08:20

A gigantikusra hízott Walt Disney Company tavaly márciusban kebelezte be a 21st Century Fox érdekeltségeit, és mostanra eldőlt, hogy a 20th Century Fox filmstúdiót átnevezik 20th Century Studiosra, a Fox Searchlight Picturesből pedig Searchlight Pictures lesz. A változtatás elkerülhetetlen volt, ugyanis a híresen trumpista Fox News a Fox Corp. része maradt, és zavart okozott, hogy össze lehet őket keverni. A logónak csak a szövege változik, a kinézete nem.

photo_camera Fotó: Valerie Macon/AFP

A 20th Century Fox 1935-ben jött létre, miután a Twentieth Century Pictures egyesülüt a Fox Film Corporationnel, majd 1985-ben beolvadt a News Corporation-be. A stúdió rengeteg másik mellett olyan legendás filmeket gyártott, mint az Avatar, a Titanic, a Reszkessetek betörők, a Die Hard, az Alien, a Csillagok háborúja vagy a Majmok bolygója.

A Fox Filmet az 1879-ben Tolcsván született, de 9 hónapos korában a zsidó családjával New Yorkba emigráló Fried Vilmos, azaz William Fox alapította, akinek az élete gyönyörűen szemlélteti, milyen volt Amerikában a 20. század első fele.

13 fiatalabb testvére született a New York-i Lower East Side-on, közülük 6 maradt életben. 8 évesen kezdett dolgozni mosodai inasként, 11 évesen otthagyta az iskolát. 1900-ban, 21 évesen megalapította az első cégét, amit 1904-ben eladott, és megvett egy mozit. 1908-ban már a Broadwayen volt mozija, és vett még többet is, így 1915-ben meg tudta alapítani a Fox Film Corporation-t.

A filmipart egy nagy technológiai láncba fűzte a forgatástól a vetítésig. Ő vezette be először a hangosfilmet, amit a versenytársai sokáig nem mertek átvenni, de Fox a több száz mozijából egyik napról a másikra levette a műsorról a némafilmeket. Berlinben és Párizsban is voltak kisebb filmstúdiói.

William Fox 1921-ben
photo_camera William Fox 1921-ben Fotó: Wikipedia

1929-ben Fox és a cégei súlyos válságba kerültek: súlyos autóbalesete volt, a kormány trösztellenes eljárást indított ellene, és a cégei részvénye a fekete csütörtökön 90 százalékot zuhant. Egy évre rá a részvényeit bankok vásárolták fel, így elveszítette a többségét. 1936-ban a csődeljárás alatt megpróbált megvesztegetni bírókat, amiért 6 hónap börtönt kapott. Ezután visszavonult a filmiparból, és szegényen élt. 1952-ben halt meg 73 évesen, egyetlen hollywoodi producer sem ment el a temetésére. (Variety)