36 oroszlánt telepítenek át Tanzániában, mert az emberlakta területek már túl közel vannak az életterükhöz

ÁLLAT
2020 január 19., 09:56

A tanzániai hatóságok új otthont keresnek 36 oroszlánnak, amik a Serengeri Nemzeti Park szélén élnek, ezért a kelleténél többször találkoznak emberekkel. Ezek az oroszlánok az utóbbi időben emberekre és haszonállatokra (főleg szarvasmarhákra) is rátámadtak. A falkából 11 állatot már befogtak, és hamarosan a Tanzánia észak-nyugati részén lévő Burigi Chato Nemzeti Parkba szállítják őket, ahol távolabb lehetnek az emberlakta területektől.

Simon Mduma, a tanzániai Vadkutató Intézet főigazgatója a Guardiannek azt mondta, a mostani eljárás komoly szemléletbeli előrelépést jelent, korábban ugyanis az esetek többségében egyszerűen kilőtték az emberre támadó vagy a szarvasmarhákat elragadó oroszlánokat. Ez azonban nem mehet tovább, ugyanis már Tanzániában is vészesen lecsökkent a vadon élő oroszlánok száma, hiszen egyre több állat pusztul bele az emberekkel való találkozásba, és az életterük is egyre szűkül, ahogyan az emberek egyre nagyobb területeket vonnak ellenőrzésük alá.

A Burigi Chato Nemzeti Park azonban a 36-ból csak 20 oroszlánt tud befogadni, a másik 16 állatnak még mindig keresik a helyet.

Tavaly szeptemberben a tanzániai kormány 12 természetvédelmi körzet speciális jogállását szüntette meg, ezzel nagyjából 700 ezer hektárnyi területről vette le a védettséget. Ezeken a vidékeken rengeteg veszélyeztetett állat él, most azonban várhatóan emberek fogják birtokba venni a területeiket. (Guardian)