75 rab szökött meg egy paraguayi börtönből

külföld
2020 január 19., 17:29

A brazíliai Első Fővárosi Kommandó (Primeiro Comando da Capital, PCC) nevű bűnszervezethez tartozó legalább 75 rab szökött meg vasárnap a paraguayi Pedro Juan Caballero börtönéből.

A szökés helyi idő szerint hajnalban történt, feltehetőleg a börtönben vájt alagúton keresztül. Euclides Acevedo paraguayi belügyminiszter azonban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a foglyok valójában a főbejáraton keresztül szöktek meg a börtön alkalmazottainak közreműködésével. Cecilia Pérez paraguayi igazságügyi miniszter elmondta: az ügyészség dolga, hogy elemezze a börtön kamerafelvételeit a szökés részleteinek megállapítása érdekében.

A paraguayi igazságügyi miniszter bejelentette, hogy eltávolították tisztségéből Joaquín Gonzálezt, a büntetés-végrehajtási intézet vezetőjét a regionális börtönhatóságokhoz tartozó egyéb személyekkel együtt. „Ez rendkívül súlyos, példátlan dolog, nemzetbiztonsági kérdés” - fogalmazott a minisztérium épületében tartott sajtótájékoztatón.

Pérez elmondta, hogy 75 rab szökött meg a börtönből, és mindegyikük a PCC-hez tartozik. A fegyver- és kábítószer-kereskedelemhez köthető PCC a Brazíliával határos Amambay megye székhelyén, Pedro Juan Caballero városában aktív. A tárcavezető szerint a szökevények között lehet a szervezet egy éve Brazíliában őrizetbe vett, Minótaurosz néven ismert vezetőjének több helyettese is.

Az igazságügyi tárca adatai szerint a paraguayi börtönökben a PCC mintegy 80 brazil vagy paraguayi állampolgárságú vezetője tölti büntetését. (MTI, BBC)

A címlapkép illusztráció.